Home / Actueel / Cultuur / De Cichoreifabriek herleeft

De Cichoreifabriek herleeft

Beeldend kunstenaars Anne en Roelie Woudwijk zijn gevraagd om een ontwerp te maken voor het aandenken van twee molenstenen uit de voormalige fabriek Werkmanslust. De Fabriekslaan in Drachten dankt zijn naam aan deze Cichoreifabriek, die bestond tussen 1840 en 1895.

Over de fabriek

De Cichoreifabriek stond vroeger op de hoek van de Zuiderdwarsvaart en de Fabriekslaan. Cichorei werd gebruikt als surrogaatkoffie. De wortels van de Cichoreiplant werden daar gedroogd en gemalen. Van deze historie is helaas niets meer terug te vinden.

Idee en financiering

Tijdens een lezing van Smelne’s Erfskip op de bewonersavond in 2016 kwam naar voren dat de maalstenen van de oude fabriek op het terrein van het ziekenhuis liggen. Naar aanleiding van deze informatie ontstond het idee om deze maalstenen terug te brengen naar de Fabriekslaan in de vorm van een kunstwerk. Hier is een werkgroep voor opgericht die dit plan verder heeft uitgewerkt.

Om dit project te kunnen realiseren ontvangt Smelne’s Erfskip van het Iepen Mienskips Funs subsidie. Ook stelt de gemeente €10.000,- beschikbaar.

 

Bijschrift foto: Op de foto de werkgroep die dit plan heeft uitgewerkt. De werkgroep bestaat uit bewoners uit de wijk, een vertegenwoordiger van Smelnes Erfskip en de kunstenaars Anne en Roelie Woudwijk. Een van de kinderen heeft de tekening voor het cichoreifabriekje gemaakt, dat op de achterkant van het kunstwerk komt te staan.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren