Home / Actueel / De Zwaai eerste VSO-school in Friesland met 3 Gezonde Schoolvignetten

De Zwaai eerste VSO-school in Friesland met 3 Gezonde Schoolvignetten

Als eerste school voor speciaal onderwijs in Friesland ontvangt VSO De Zwaai een derde Gezonde Schoolvignet. Op vrijdag 14 juni jl. kreeg teamleider Thymen Stobbe uit handen van wethouder Piet de Ruiter het themacertificaat Voeding uitgereikt. De thema’s Bewegen en Sport en Welbevinden zijn eerder al behaald. De Zwaai mag zich sinds 2016 al Gezonde School noemen.

In Smallingerland zet de gemeente vanuit de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) al jaren in op het onderdeel Gezonde School. Er zijn in Smallingerland al 20 scholen bezig met de Gezonde Schoolaanpak, waarvan inmiddels 13 scholen één of meerdere themacertificaten hebben gehaald.

Voedingsbeleid op VSO De Zwaai
Met het vignet laat VSO De Zwaai zien dat zij voldoen aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door externe deskundigen zoals het Voedingscentrum, de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijk Onderwijs (KVLO) en het Trimbos-instituut. De leerlingen eten tijdens de pauzes fruit en tussen de middag een gezonde lunch op school. Er is een waterpunt binnen de school om leerlingen te stimuleren zoveel mogelijk water te drinken. Tijdens de lessen is er aandacht voor gezonde voeding. Daarnaast heeft de school inzicht in de voedingsgewoonten en gewicht van de leerlingen. Ouders worden middels nieuwsbrieven en via de website zoveel mogelijk betrokken en geïnformeerd.

Vignet Gezonde School
Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Een Gezonde School besteedt de tijd en aandacht voor gezondheid zo effectief en efficiënt mogelijk. De Gezonde School aanpak helpt hierbij planmatig en structureel te werken aan gezondheid en een gezonde leefstijl van leerlingen. De Zwaai heeft met betrekking tot het themacertificaat Voeding alle vier pijlers van Gezonde School op orde. Deze pijlers zijn educatie, beleid, omgeving (sociaal en fysiek) en signalering. Gezonde School thema’s zijn: Bewegen en sport, Voeding, Welbevinden, Roken en Alcohol, Relaties en seksualiteit, Fysieke veiligheid, Milieu en Natuur, Mediawijsheid en Hygiëne. Na het behalen van minimaal één themacertificaat mag de school zich drie jaar een Gezonde School noemen.

 

Foto: Harry Blokzijl

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren