Home / Actueel / Cultuur / Eerste gemeentelijke monumentenschild

Eerste gemeentelijke monumentenschild

Op zaterdag 14 september onthulde wethouder Marjan Sijperda en de heer Breuker het eerste gemeentelijke monumentenschild van Smallingerland. Dit is op initiatief van de heer Breuker en Smelne’s Erfskip. De gemeente Smallingerland ondersteunt deze actie en biedt alle eigenaren van gemeentelijke monumenten de mogelijkheid om het monumentenschildje aan te vragen voor hun hun pand.

Breuker Vellinga Wiersma Netwerk Notarissen is gevestigd in een gemeentelijk monument. Het pand is in 1909 gebouwd als woning met apothekersruimte, maar in 1928 werd het verbouwd tot notariskantoor. De heer Breuker klopte aan bij Smelne’s Erfskip om te onderzoeken of er niet meer met de historie van het pand gedaan kon worden. Zo is het balletje van het gemeentelijke monumentenschild gaan rollen. Het notariskantoor aan de Stationsweg 49 kreeg op 14 september als het eerste het schildje op de gevel.

Wethouder Sijperda: “Men is altijd weer verrast over wat Smallingerland aan cultuurhistorie in huis heeft. Een beetje extra herkenbaarheid is belangrijk. We geven nu met het aanbieden van deze schildjes aan dat we trots zijn op de monumenten en op de eigenaren die de panden goed onderhouden. We kunnen het verhaal van Smallingerland aflezen van al die bijzondere woonhuizen, boerderijen, bruggen, scholen, kerken, historische winkelpanden en meer.”

Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument?
Er zijn nog 140 gemeentelijke monumenten in Smallingerland die ook een gratis schildje kunnen krijgen van de gemeente. Iedere eigenaar van een gemeentemonument ontvangt hierover nog een brief van de gemeente.

 Meer informatie
Kijk voor meer informatie over historische panden in Smallingerland op smelneserfskip.nl.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren