Home / Actueel / Cultuur / Gedichten op gekke plekken: het trafostation  

Gedichten op gekke plekken: het trafostation  

Twee schilders en drie dichters gaan aan de slag met het versieren van het trafostation, ook wel bekend als het P.E.B.-hokje, op de driesprong van Nijega, Opeinde en Oudega. Het initiatief voor de opknapbeurt komt van gemeentedichter Andries de Jong uit De Tike en de gemeente geeft subsidie aan dit project.

Het trafostation staat op een punt waar veel fietsers en voetgangers langs komen. Het hokje is vol gekliederd met graffiti en dat is een doorn in het oog van de Smallingerlandse gemeentedichter. “Het PEB-huisje staat op een opmerkelijke plek, tussen weilanden en bomen, waar je eigenlijk geen stenen gebouwtje verwacht. En al helemaal verwacht je er geen gedichten op. Dat is wat ik graag wil bewerkstelligen: gedichten op gekke plekken. Het stenen trafostation is nu volgeklad met vandalistische graffiti, aanstootgevend voor die mooie natuurlijke plek daar in Nijega.”

De Jong benaderde nog twee dichters, Bram ‘Bramses’ Zielman en Erik de Boer en twee creatieve mannen die handig zijn met verf en spuitbussen, signpainter Teunis Spits van Future Relics en graffiti-artist Marcus Wedman. Bramses is behalve dichter ook kunstschilder en hij gaat zijn eigen gedicht op het trafostation aanbrengen.

Vorige week woensdag kwamen de creatievelingen voor het eerst samen met bouwkundig engineer Jelte Boer van Liander om informatie te krijgen over de functie van het station en om inspiratie op te doen uit de directe omgeving. Eén van de voorwaarden van Liander is dat het trafostion in de toekomst niet als kunstwerk kan worden geclaimd of beschermd. “We hebben al wat leuke ideetjes opgedaan. Zodra het wat warmer wordt, gaan we los!” aldus de Jong.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren