Home / Actueel / Cultuur / Jan Ketelaar wint de ‘Gratama’ cultuurprijs!

Jan Ketelaar wint de ‘Gratama’ cultuurprijs!

Foto: Harry Blokzijl

Eén keer in de drie jaar wordt de cultuurprijs de ‘Gratama’ toegekend aan een persoon of instantie die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel-maatschappelijk gebied in of voor Fryslân. Dit jaar gaat de ‘Gratama’ naar Jan Ketelaar, een veelzijdig kunstenaar als potzenmaker, beeldhouwer, dichter en sinds kort muzikant.

Jan reageert met zijn beelden, installaties, potzen en poëzie op de wereld om hem heen, zodat die te verdragen is. Het werk van Jan draagt een vorm van humor mee die de toeschouwer kan ontroeren of doen glimlachen. Daarnaast is Jan in staat met staal en marmer tederheid in zijn beelden uit te drukken. De veelzijdigheid van Jan op het gebied van cultuur en zijn uitstraling, zijn voor de jury aanleiding om unaniem te besluiten de ‘Gratama’ toe te kennen.

Geldbedrag en beeldje
Aan de ‘Gratama’ is een geldprijs verbonden van € 2.500,- en een met brons opgelast metalen sculptuur: een tarwekorrel. Dit beeldje is gemaakt door Jan Ketelaar zelf en hiermee verbeeldt hij kunst als voedsel en als zaad.

De jury
De jury bestaat uit een vast drietal; de wethouder cultuur van Smallingerland Marjan Sijperda (helemaal rechts op de foto), de directeur van De Lawei Stef Avezaat (tweede van links) en Carla Gratama – Van der Heijde (tweede van rechts), weduwe van Rienst Gratama, naamgever van de prijs. Rients was theaterpersoonlijkheid, schrijver, zanger en bovenal Fries.

Eerdere winnaars van de ‘Gratama’
Rients Gratama, Jos Thie, Peter Tuinman, Jan de Haan, Rutger Hauer, Grietine Molenbuur en Klaas van der Woude.

Foto: Harry Blokzijl

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren