Home / Actueel / Kijkje achter de schermen bij monumenten tijdens Open Monumentendag

Kijkje achter de schermen bij monumenten tijdens Open Monumentendag

Op zaterdag 14 september is de jaarlijkse Open Monumentendag. Duizenden monumenten in Nederland openen die dag hun deuren voor het publiek. Op Open Monumentendag worden monumenten gratis voor het publiek opengesteld, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.

Niet alleen openen de duizenden monumenten gratis hun deuren voor het Nederlandse publiek, er worden ook ontelbaar veel activiteiten georganiseerd: tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen, maar ook veel activiteiten voor jongeren, zoals speurtochten.

Monumenten bewaren en beschermen
Jaarlijks trekt de Open Monumentendag rond de één miljoen bezoekers en is daarmee één van de grootste culturele evenementen in Nederland en hét instrument om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed. De Open Monumentendag is een initiatief van Nederland Monumentenland. Zij vinden het belangrijk dat monumenten in Nederland bewaard en beschermd blijven. Dat ze bezocht en bewonderd kunnen worden. Dat ze ons leren wie we zijn en waar we vandaan komen.

Welke monumenten kunt u bezoeken tijdens de Open Monumentendag?
De werkgroep Open Monumentendagen van Smelne’s Erfskip organiseert de Open Monumentendag in Smallingerland. Deze gemeentemonumenten zijn te bezoeken op zaterdag 14 september:

  • Drachtster Lyceum Drachten – Torenstraat 28 Drachten – monument bestaat 100 jaar – rondleidingen om 13.30. Graag van tevoren aanmelden via bestuurslid1@smelneserfskip.nl.
  • Grote Kerk Drachten – Zuidkade 19 Drachten – open van 13.30 tot 17.00 uur – tentoonstelling Quilts met een verhaal.
  • Doopgezinde Kerk Drachten – Zuiderbuurt 26 Drachten – van 13.30 tot 17.00 uur – voor een moment van inspiratie.
  • Doopgezinde Kerk Rottevalle – Haven 16 Rottevalle – van 13.30 tot 17.00 uur -expositie.
  • Doarpstsjerke Rottevalle – Buorren 18 Rottevalle – van 11.00 tot 17.00 uur.
  • Museum Dr8888 – Museumplein 2 Drachten – van 11.00 tot 17.00 uur – expositie Beeldlust Pier Pander – gratis toegang voor inwoners van de gemeente Smallingerland.
  • St. Agathastsjerke Oudega – Buorren 1 Oudega – van 11.00 tot 17.00 uur -gerestaureerde rouwborden.
  • Notariskantoor Breuker, Stationsweg 49 Drachten – van 11.00 tot 12.00 uur.

 

Kijk voor meer informatie over historische panden in Smallingerland op de website van Smelne’s Erfskip: www.smelneserfskip.nl.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren