Home / Actueel / Cultuur / Kom zoenen op Valentijnsdag

Kom zoenen op Valentijnsdag

Kom je ook een kusje brengen op de markt op Valentijnsdag? Beeldend kunstenaar Loes ten Anscher verzamelt op deze dag Drachtster zoenen voor haar kunstproject Tútsjend Ark, wat kussend gereedschap betekent. Samen met geluidsvrouw Leonie van Dijk komt zij Drachtster kusjes stelen. Voor Tútsjend Ark heeft Loes zoenen nodig. En waar kan je beter zoenen verzamelen dan op de markt in Drachten op Valentijnsdag? Het geluid van de Drachtster zoenen wordt opgenomen met een microfoon en uiteindelijk verwerkt in het kunstwerk Tútsjend Ark.

In het laatste weekend van januari hebben Drachtsters 98 gereedschappen aangeleverd. Loes kiest daaruit de vijf mooiste gereedschappen. Deze vijf komen als grote lampionnen in de Kerkstraat te hangen, waar ze gaan draaien, blozen en zoenen. Dat blozen komt door het LED-licht wat er in zit. De Drachtster zoenen klinken uit de speakertjes die Loes in de lampionnen verwerkt.

Elke tút klinkt anders
“Het is trouwens niet zo dat geluidsvrouw Leonie en ik zélf gezoend moetenworden hoor”, zegt Loes lachend. “We nemen het geluid op van verschillende geluiden die verschillende kussen maken. Ik heb gehoord dat een dikke tút anders klinkt dan een Randstedelijkeluchtzoen en een babykusje anders dan een sorry-zoen. Als je alleen met je oren naar een kus luistert, zijn er net zoveel smaken zoenen als hoe ze voelen of er uit zien,” peinst Ten Anscher. “Misschien is dat de reden dat mensen vaak hun ogen dicht doen als ze gezoend worden. Is dat je wel eens opgevallen?” doet Leonie een duit in het zakje.

Nog een weekje oefenen
Mei jo tút ek meidwaan? Mag uw zoen ook meedoen? Je kunt nog een week oefenen op een zoen met het mooiste geluid! En kom dan op 14 januari tussen 11.30 en 12.30 uur naar het
Raadhuisplein. Iedere zoengever ontvangt een speciale sleutelhanger. Meer informatie over het project.

 

Tutsjend ark hamer met Loes Den Anscher-Gerrit Mulder

Loes ten Anscher met schaalmodel van lampion voor de Kerkstraat – Fotograaf Gerrit Mulder

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren