Home / Actueel / Cultuur / Laat je gereedschap kussen!

Laat je gereedschap kussen!

Op 26 en 27 januari kunt u uw favoriete gereedschap laten fotograferen. Van de gereedschapsfoto’s worden silhouetten gemaakt, die een plek krijgen in het nieuwe lichtgevende plafond in de Woksteeg. Beeldend kunstenaar Loes ten Anscher roept alle Drachtsters op om op die dagen van 11.00 tot 17.00 uur aan de Zuiderbuurt 57 langs te komen met hun gereedschap.

Loes kiest vervolgens 5 gereedschappen voor de Kerkstraat. Deze 5 gereedschappen worden via de computer omgebouwd tot manshoge, ronddraaiende lampionnen, die elkáár van tijd tot tijd, blozend, gaan zoenen. Eind 2019 kun je het kunstwerk Tútsjend Ark bekijken in de Woksteeg en de Kerkstraat.

Bekijk hier de 5 filmpjes van bekende Drachtsters met hun handgereedschap
Ten Anscher werkte samen met filmmakers van Local Androids aan een 5 tal filmpjes over Drachtsters en hun favoriete gereedschap.

  • Klinken in Drachten (YouTube) – Haiko en Rutger van Van der Werff repareren met hun favoriete handgereedschap een boot in dit filmpje.
  • Wimperkrullen in Drachten (YouTube) – Beautydagboekblogster Liset van beautydagboek.com krult in dit filmpje haar wimpers met haar favoriete gereedschap.
  • Robot-bouwen in Drachten (YouTube) – Kinderen van OBS De Meander en PCBO De Voorde zetten een robot van Innovatie Cluster Drachten in elkaar met hun kleine, favoriete gereedschap.
  • Sleutelen in Drachten (YouTube) – Ben van Ben’s Doe-Het-Zelf garage draait de bouten van een autowiel er af met zijn favoriete gereedschap.
  • Wokken in Drachten (YouTube) – Wang Jin Min van Phoenix Wok wokt een heerlijke maaltijd met zijn favoriete gereedschap.

Handgereedschap, wat verstaat Loes daaronder?
“Handgereedschap kan van alles zijn. Het kan gebruikt worden in de keuken, de garage of de tuin. Het kan te vinden zijn op zolder of boven de schoorsteen, in de kelder, het kantoor, de praktijkruimte of…in de slaapkamer. Het gaat om gereedschap dat gebruikt wordt als een verlenging van de hand. Elektrisch of pneumatisch gereedschap valt natuurlijk af,” aldus de kunstenaar.

‘Bekende’ Drachtsters en hun gereedschap
Op dwjm.nl en in de bibliotheek Drachten zijn korte filmpjes te zien van ‘bekende’ Drachtsters met hun favoriete gereedschap. Te zien zijn het Klinken in Drachten bij het 300-jarige scheepsbouwbedrijf Van der Werff, Wokken in Drachten bij de Phoenix, Wimperkrullen in Drachten door beautydagboekblogster Liset, Sleutelen in Drachten bij Ben’s Doe-Het-Zelf Garage en Robot-bouwen in Drachten door vier basisschoolleerlingen van OBS de Meander en PCBS de Voorde. Zij werken aan een echte robot, die iedere basisschool in Friesland heeft gekregen van het Innovatie Cluster Drachten.

Uw gereedschap op de foto op 26 & 27 januari
Tijdens de filmpremière op het Nieuwjaarsfeest in de Lawei hebben een aantal Drachtsters al toegezegd te komen met hun gereedschap. Maar u komt toch ook? U heeft nog 2 weken de tijd om te bepalen met welk gereedschap u naar de tijdelijke fotostudio aan de Zuiderbuurt 57 komt. U bent zaterdag 26 en (koop)zondag 27 januari van 11.00 tot 17.00 van harte welkom!

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren