Home / Actueel / Cultuur / “Meer vertrouwen en verantwoordelijkheid geven”

“Meer vertrouwen en verantwoordelijkheid geven”

Iedere avond vertelde Jan Terlouw (1931) zijn kinderen verhalen. Zijn vrouw luisterde graag mee en drong er telkens op aan dat hij ze zou opschrijven en uitgeven. Zelf had hij nooit gedacht dat zijn boeken zo’n enorm succes zouden worden. “Dat ik schrijver ben geworden, dat is dus eigenlijk heel toevallig.” Jan Terlouw is van huis uit wis- en natuurkundige en ook deed hij kernfusieonderzoek, om vervolgens de politiek in te gaan. “Ik ben wetenschapper, schrijver en politicus. De problematiek van tegenwoordig rondom natuur en milieu heeft raakvlakken met alle drie.” Op 20 oktober komt Jan Terlouw met zijn dochter Sanne naar De Lawei in Drachten, naar Festival B, een festival over de bodem van je gezondheid, waarbij gemeente Smallingerland nauw betrokken is.

Jan Terlouw was Tweede Kamerlid van 1971 tot 1981. Hier hield hij zich voornamelijk bezig met de onderwerpen economie, energie en milieu. In diezelfde tijd gaf Terlouw ook zijn eerste boek uit. Zijn hoofdpersonen zijn vaak inventieve jongeren, die op een originele manier met problemen omgaan. De jeugdige personages zijn kritisch, ze accepteren zaken niet simpelweg. Jongeren zijn een rode draad in het leven van Jan Terlouw; hij spreekt ze graag. Zo nodigde hij ten tijde van de verkiezingen alle partijvoorzitters van de Nederlandse politieke jongerenpartijen bij hem thuis uit. “Hoe divers hun politiek gedachtengoed ook is, ze hebben één ding gemeen.”

Gemeenschappelijke toekomst
“De toekomst, dat is wat jonge mensen gemeenschappelijk hebben. Kijk, het zal mijn tijd wel duren, maar jongeren hebben een gezamenlijk belang in de tijd die vóór hen ligt. En dat zouden ze meer als zodanig moeten zien. Zelf zie ik dat het heel slecht gaat met de wereld om ons heen. Als je het bijvoorbeeld hebt over biodiversiteit, een centraal onderwerp van Festival B: ik maak me heel veel zorgen om de biodiversiteit. Insecten verdwijnen razendsnel en weidevogels als leeuweriken en grutto’s zie je nauwelijks meer door de manier waarop onze landbouwpolitiek is ingericht. Hoe de economie zich heeft ontwikkeld en hoe boeren worden gedwongen hun bedrijven in te richten, dat heeft ernstige gevolgen voor ons milieu en de biodiversiteit. Het is absoluut noodzakelijk dat we duurzaam gaan produceren. De minister van landbouw zou daarbij moeten optreden als een marktmeester en alleen nog duurzaam geproduceerde producten moeten toelaten.”

Scharrelkippen
Dat is duurder, daarvan is de oud-politicus zich bewust. Een ander inkomensbeleid is dus ook noodzakelijk. “Ook armere bevolkingsgroepen moeten toegang hebben tot duurzaam geproduceerd voedsel. We zijn te veel gewend geraakt aan zo goedkoop mogelijk geproduceerde voedingsmiddelen, waarbij alleen economische belangen lijken te tellen.” De nadruk moet op duurzaamheid komen te liggen, in plaats van op economie. “Daarnaast verspillen we ook veel te veel, vindt Terlouw. “We dienen veel bewuster om te gaan met voedsel. Zelf gooi ik zo min mogelijk weg. Ik bewaar goed voedsel voor een volgende dag in de koelkast. Of ik geef het aan mijn scharrelkippen.”

Vertrouwen en loslaten
Zelf verantwoordelijkheid nemen en vertrouwen hebben vindt Terlouw eveneens belangrijk. “In al die jaren dat ik met mensen werkte, heb ik gemerkt dat je mensen verantwoordelijk moet maken. Verantwoordelijkheid geven en loslaten. Dan hebben mensen het gevoel dat ze erbij horen, dat ze het kunnen. En dan wíllen ze ook. Je kunt eindeloos evalueren en regels bedenken, kijk maar eens naar de zorg. Maar het begint wat mij betreft bij medeverantwoordelijkheid. Er zal misschien iets verkeerd gaan, maar het is veel erger als mensen onverschillig worden.” Terlouw hanteert daarom ook nog steeds graag zijn oude slagzin ten tijde van zijn politieke carrière: “Het hebben van plichten is een recht.” Dat is eentje om over na te denken.

 

 Jan Terlouw komt op zondag 20 oktober naar de Lawei in Drachten. Gratis e-tickets bestel je op www.festivalb.nl. Maar vol is vol. Wil je zeker zijn van een gereserveerde plaats in de zaal? Bestel je e-ticket tegen een kleine vergoeding van € 2,- op www.festivalb.nl.

 

Foto: Jan Ploeg

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren