Home / Actueel / Cultuur / Nieuwe wandelroute loopt door Smallingerland: Bonifatius Kloosterpad

Nieuwe wandelroute loopt door Smallingerland: Bonifatius Kloosterpad

Zien en beleven we nog de waarde van het eeuwenoude Friese cultuurlandschap? Vrijdag 15 november jl. stond die vraag centraal bij de presentatie van de nieuwe wandelroute Bonifatius Kloosterpad in de Bonifatiuskapel te Dokkum. De nieuwe route van ruim 420 km slingert ook door het landelijk gebied van Smallingerland. Vanuit Drachten is een rondwandeling mogelijk.

De lange-afstands-route komt vanaf Garyp bij Oudega onze gemeente binnen. Oudega is één van de oudste dorpen van de gemeente, met de imposante uit de twaalfde eeuw stammende Sint Agathakerk. De etappe vanaf De Veenhoop doet de nog in het landschap herkenbare oude kloosterlocatie Smelna Convent bij Smalle Ee aan en eindigt bij het Karmelklooster in Drachten. Daar kunnen wandelaars in kloostersfeer overnachten om vervolgens in de volgende etappe via klooster Trimunt naar De Wilp te wandelen. Daarnaast is een twee- of eendaagse ronde mogelijk vanuit het Karmelklooster naar het middeleeuwse kerkje van Kortehemmen en over Beetsterzwaag en Olterterp naar Ureterp en vervolgens terug naar het beginpunt. De complete route met beschrijving is te vinden in de tweedelige uitgave Bonifatius Kloosterpad van uitgeverij Noordbroek.

Pelgrimsroutenetwerk
Het Bonifatius Kloosterpad is tot stand gekomen door de samenwerking tussen provincie Fryslân en diverse gemeenten waaronder Smallingerland. Wethouder Cultuur, Marjan Sijperda: “Wij vinden dat cultuurhistorie laagdrempelig en bereikbaar moet zijn voor alle inwoners. Deze wandelroute is zo’n initiatief en ondersteunen wij van harte. Op deze wijze onze cultuurhistorie beleven levert het wandelen ook een bijdrage aan de fysieke gezondheid”. Grote diversiteit in streeklandschap – van wad tot woud – kenmerkt het landschap van de Friese provincie. Bijna alle soorten cultuurlandschap van Nederland vind je in deze provincie. Het Bonifatius Kloosterpad is na het Jabikspaad (2011), het St. Odulphuspad (2018) en het Claercamppad (2018) het slotstuk van een provinciebreed ‘pelgrimsroutenetwerk’’, waarmee de wandelaar alle Friese streeklandschappen kan doorkruisen.

Route verkrijgbaar bij Toeristisch Informatiepunt Drachten:
De tweedelige uitgave Bonifatius Kloosterpad kost resp. € 17,90 (routebeschrijving) en € 19,90 (verhalenboek) en is verkrijgbaar in de boekhandel. Een folder van de volledige route is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiepunt (Museumplein 3) in Drachten.

 

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren