Home / Actueel / Cultuur / Schoenmakershamer, deegroller, reischaaf, blokkwast en inktblotter

Schoenmakershamer, deegroller, reischaaf, blokkwast en inktblotter

Beeldend kunstenaar Loes ten Anscher fotografeerde 98 gereedschappen voor het Drachtster kunstproject Tútsjend Ark. Al deze gereedschappen komen als silhouet op het plafond van de Woksteeg te staan. Ten Anscher heeft nu ook de ‘Big Five’ geselecteerd. Deze gereedschappen, komen als grote lampionnen in de Kerkstraat te hangen. Ze gaan daar draaien, zoenen en blozen!

“Er was zo’n grote verzameling van de meest prachtige gereedschappen, dat een keuze maken erg lastig was” vertelt Ten Anscher. Het eerste gereedschap was al bekend: de schoenmakershamer van de gebroeders Rinsema uit het Museum Drachten. Daarom vielen de acht andere soorten hamers ook af. Net als de twee knoopjestangen, die gebruikt werden door schoenmakers. Er kan maar één schoenmakersgereedschap in de Kerkstraat hangen!”

En er vielen nog meer af
Een keuze maken was niet gemakkelijk. “Als je goed meetelt zijn er nog 88 gereedschappen over om uit te kiezen”, vervolgt Ten Anscher. Het merendeel van de gereedschappen kon echter niet omgezet worden als een lampion. Ze bleken simpelweg te plat te zijn! Daarmee vallen alle 51 haken, lepels, messen, maar ook sleutels, scharen, stekers, scheppen, zichten, zagen, zeisen en tangen in één keer af. Daarna bleken ook de 20 gereedschappen, die een combinatie zijn van een dikker handvat (waar wel een lamp in zou kunnen) en een dunner deel, niet helemaal van binnenuit te verlichten. Dus dag schroevendraaiers, booromslagen, aardappelpoters, stampers en raspen.” Zo bleven er nog 17 gereedschappen over.

3D scanner
De belangrijkste vraag is of de vorm duidelijk herkenbaar blijft. De computer brengt de ontwerpen terug naar een low poly en bouwt deze op uit een beperkt aantal driehoeken. Zo scande Stork Turbo Blading in maart de deegroller van Marjan en de vruchtenpers van Cocky, de reischaaf van Wytze en de sponningschaaf van Peter, de inktblotter van Sietske, het prijspistool van Tjeerd en de blokkwast van Anneleen.

En de winnaars zijn
De sponningschaaf, het prijspistool en de vruchtenpers bleken te complex te zijn om te vereenvoudigen in een low poly. Daarmee beleven er nog vijf gereedschappen over. De schoenmakershamer, deegroller, inktblotter, blokkwast en reischaaf werkt Ten Anscher nu uit als lampion. Loes kijkt samen met specialisten hoe groot ieder gereedschap in werkelijkheid wordt, wat voor materiaal het meest duurzaam is, hoe de gereedschappen opgehangen worden en hoe het met de windbelasting staat. Als het allemaal mee zit, dan zijn de lampionnen voor het einde van het jaar te bewonderen in de Kerkstraat.

Meer informatie over Tútsjend Ark.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren