Home / Actueel / Skûtsje ‘Hendrika’ op rotonde Noorderhogeweg-Nijtap

Skûtsje ‘Hendrika’ op rotonde Noorderhogeweg-Nijtap

Vorig jaar werd rotonde Noorderhogeweg-Nijtap aangepast naar een turbo-rotonde. Met deze rotonde verloopt de verkeersstroom Drachten sneller in en uit. Het midden-eiland wordt deze zomer verfraaid met het skûtsje ‘Hendrika’. Zo is een hoofdentree van Drachten verbonden met de Drachtster skûtsje historie.

Voor dit plan heeft de gemeente contact gezocht met Haiko van der Werff, eigenaar van de enige skûtsjewerf in Drachten die zich nog bezig houdt met authentieke zeilschepen. Van oorsprong kent Drachten een rijke historie wat betreft de bouw van skûtsjes. Een groot deel van de skûtsjes die meevaren met de SKS en IFKS is afkomstig uit Drachten. Voor dit project, het moest een opknapper zijn, is niet een geschikt Drachtster skûtsje gevonden. Wel ‘Hendrika’ gebouwd bij Barkmeijer in Stroobos. Dit skûtsje was jarenlang privé-eigendom.

Wat gaat er gebeuren?
De verwachting is dat de ‘Hendrika’ eind juli op de rotonde geplaatst kan worden. Ze wordt geplaatst op een kopie van de oude dwarshelling van het Buitenstvallaat. Het skûtsje komt op vier karren, die symbool staan voor de vier Drachtster werven die skûtsjes bouwden: De Piip, De Lange Wyk, Buitenstvallaat en de Dwersfeart. Die namen worden uitgesneden en verlicht, zodat ze ook in het donker te zien zijn. Aan de ene kant van het skûtsje komt blauwe beplanting dat het water moeten voorstellen.

Restauratie in wintermaanden
Het schip is een casco en gaat in de wintermaanden er steeds een paar maanden af om gerestaureerd te worden. Dit gaat een paar jaar duren. Na elke fase komt het schip opnieuw op de rotonde. Op dit moment is Haiko van der Werff op zoek naar een groep enthousiaste mensen die middels een stichting het schip willen adopteren en restaureren. Het is uiteindelijk de bedoeling dat er weer gevaren wordt met de ‘Hendrika’.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren