Home / Actueel / Cultuur / Skûtsje verfraait rotonde Noorderhogeweg-Nijtap

Skûtsje verfraait rotonde Noorderhogeweg-Nijtap

Met prachtig ‘skûtsje-weer’ openden gedeputeerde Avine Fokkens, wethouder Robert Bakker en wethouder Marjan Sijperda op donderdag 5 september de rotonde Noorderhogeweg-Nijtap. Vorig jaar werd van deze rotonde een turbo-rotonde gemaakt en zorgt ervoor dat het verkeer sneller doorstroomt. Het skûtsje ‘Hendrika verfraait het middeneiland. Zo is een hoofdentree van Drachten verbonden met de Drachtster skûtsje historie.

Rijke skûtsje historie Drachten
Voor dit plan zocht de gemeente contact met Haiko van der Werff, eigenaar van de enige skûtsje werf in Drachten. Van der Werff houdt zich nog bezig met authentieke zeilschepen. Van oorsprong kent Drachten een rijke historie voor wat betreft de bouw van skûtsjes. Een groot deel van de skûtsjes die meevaren met de SKS en IFKS zijn afkomstig uit Drachten. Voor dit project, het moest een opknapper zijn, is niet een geschikt Drachtster skûtsje gevonden. Maar wél de ‘Hendrika’ gebouwd bij Barkmeijer in Stroobos. Dit skûtsje was jarenlang privé eigendom. ‘Hendrika’ is geplaatst op een kopie van de oude dwarshelling van het Buitenstvallaat. Het skûtsje staat op vier karren, die symbool staan voor de vier Drachtster werven die skûtsjes bouwden: De Piip, De Lange Wyk, Buitenstvallaat en de Dwersfeart.

Restauratie in wintermaanden
In de wintermaanden gaat het schip er steeds een paar maanden af om gerestaureerd te worden. De restauratie gaat een paar jaar duren. Na elke fase komt het schip opnieuw op de rotonde. Langzamerhand wordt het schip steeds mooier. Haiko van der Werff gaat het restauratieplan oppakken in overleg met de gemeente.

Investeringsagenda Drachten – Heerenveen
Dit project is onderdeel van de Investeringsagenda Drachten – Heerenveen waarin de provincie Fryslân en de gemeente samenwerken aan de verbetering van de economische positie en de bereikbaarheid van Drachten.

 

Foto: Harry Blokzijl

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren