Home / Actueel / Vermoeden van botulisme in vijvers Drachten

Vermoeden van botulisme in vijvers Drachten

In de vijvers tussen Alferhof en St. Jansberg en in de vijver aan de Nachtegaalstraat in Drachten zijn afgelopen week meerdere dode eenden en zeevogels gevonden. Vermoedelijk gaat het om botulismeverschijnselen. Heb je een hond? Laat je huisdier dan niet in deze vijvers zwemmen. Dieren die in besmet water zwemmen kunnen ernstig ziek worden.

Wat is botulisme?
Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu, zoals een dode vogel, ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij de giftige stof botuline af. Dit heeft voornamelijk schadelijke gevolgen voor de dieren die in het water leven, zoals watervogels en vissen.

Is botulisme ook schadelijk voor mensen?
Voor mensen vormt botulisme in zwemwater ook een gevaar, maar weinig mensen worden er ziek van. Ga daarom niet in water zwemmen op plaatsen waar je dode dieren ziet drijven, want van dat water kun je wel ziek worden. Op zwemwater.nl staat alle actuele informatie over veilig en schoon zwemwater.

Hoe kun je zien of een dier ziek is?
Drie tot zeven dagen na de besmetting kunnen deze symptomen bij dieren ontstaan:

  • braken
  • misselijkheid
  • diarree
  • spierzwakte
  • verlammingen
  • niet meer eten of drinken
  • de ademhalingsspieren verlammen waardoor het dier sterft.

Heeft je hond in een van deze vijvers gezwommen en denk je dat het dier besmet is? Neem dan contact op met je dierenarts. Vind je een ziek of dood dier in de buurt van een vijver? Neem dan contact op met de dierenambulance op 0512- 515153.

 

 

 

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren