Home / Actueel / Cultuur / Waar moet u zijn deze zomer? Begin bij het TIP!

Waar moet u zijn deze zomer? Begin bij het TIP!

De zomervakantie is aangebroken. U reist misschien af naar Frankrijk of een ander zonnig oord voor een fijne vakantie, maar wist u er in Smallingerland ook zoveel mooie dingen te zien en te beleven zijn? Janneke van het Toeristisch Informatie Punt praat u bij over wat Smallingerland en Drachten zo mooi en bijzonder maakt voor toeristen én inwoners.    

Het TIP is onderdeel van leerbedrijf CityLab Drachten van ROC Friese Poort en wordt gerund door Klaas en Janneke. Daarnaast helpen Gerda, Gryt, Jan en Tim en een aardig groepje studenten hen met het beantwoorde van vragen van iedereen die iets wil weten over de toeristische hotspots in Smallingerland en omstreken. Voor Janneke is dit het mooiste werk dat er is. “Mensen komen hier met de meest uiteenlopende vragen, van vragen over fietsroutes, musea, accommodaties en souvenirs, maar ik had niet verwacht dat bezoekers speciaal naar het TIP komen voor de Friese zwembroeken en informatie over de ‘shared spaces’ in Drachten. Ik heb een hekel aan ‘nee verkopen’ en probeer op iedere vraag het antwoord te vinden.”

Bescheiden, maar stoer
Drachten is een grote plaats en toeristen komen vaak met een verkeerd beeld bij het TIP binnen. Ze denken dat Drachten net zo idyllisch is als een Hindeloopen of Dokkum, maar daarvoor moet je bij Drachten net even verder zoeken. Daarom geef ik ze ook graag de folder met de Monumentenwandeling van Smelnes Erfskip mee.” Het middelpunt van de wandeling is bij het Carillon. Dat is niet toevallig, want dat is ook historisch gezien het kruispunt in het oude Drachten van de vroegere handel op het water en de weg. En u bent gelijk in het hart van het centrum waar een afslag richting een terrasje, winkel of restaurant ook zo gemaakt is.

Janneke is trots op het stoere karakter van Smallingerland en Drachten. “We kennen een geschiedenis die net even anders is dan anders in Friesland. Een van hardwerkende mensen in het veen en van klinknagels uit het vuur halen voor de bouw van een nieuw skûtsje. Mensen die niet lullen, maar poetsen. Niet dat lieflijke, maar tot aan je ellebogen in het veen staan. Niets voor niets komen 12 van de 14 SKS-skûtsjes uit Drachten. En tegenwoordig zijn er legio internationale bedrijven gevestigd in Smallingerland. Dat stoere en robuuste karakter, daar mogen we best trots op zijn toch?”

Inwoners zijn vaak bescheiden(heid) over het aanbod van cultuur en geschiedenis in Smallingerland. Onterecht vindt Janneke. We mogen best wat meer laten zien wat we allemaal hebben, want op historisch, cultureel en commercieel gebied hebben we meer te bieden dan veel mensen denken. De dag voor kerst kwamen er twee Engelsen op bezoek. Ze wisten niet goed wat ze van Smallingerland moesten verwachten. Ik heb ze met informatie het centrum in gestuurd. Aan het einde van de dag kwamen ze terug en zeiden: “We never thought we could see so many old things!” En zo krijg ik regelmatig aangenaam verraste en positieve reacties van bezoekers uit Duitsland, Frankrijk, België, maar ook bezoekers uit Amerika, Zweden, Australië of Canada weten ons te vinden. Er is ook veel informatie over de omgeving, want je kunt hier heerlijk fietsen en wandelen en in de dorpen, zoals Nijega en Opeinde, Rottevalle en De Veenhoop vind je de authentieke verhalen van Smallingerland. Er is voor ieder wat wils.

Gewoon beginnen
Het TIP is ontstaan uit een spontaan idee van Janneke en Klaas. “We waren aan het wandelen door het centrum van Drachten en bedachten dat het mooi zou zijn als er een informatiepunt kwam voor inwoners en toeristen. Het VVV-kantoor was in 2010 (net) gesloten. Nadat we elkaar eerst uitgelachen hadden, kwamen we een dag later op terug en besloten we om het er toch op te wagen. We wisten niet of het een succes zou worden, maar we zijn gewoon begonnen. We kregen een subsidie van de gemeente en na wat publiciteit in de krant moesten we gelijk aan de bak. Bij de eerste dag van het TIP stonden er twee Duitsers aan de balie die alle ins en outs wilden weten van de lokale architectuur. Phoeh! Wat was het in het begin even zoeken, maar, nu meer dan een jaar later, weten al heel wat inwoners en toeristen ons te vinden. Ook hebben we een aantal vaste gasten die regelmatig even langskomen om na te vragen wat er allemaal voor nieuws te doen is. Wij richten ons voornamelijk op Zuidoost-Friesland met Drachten als middelpunt en sinds kort kunnen gasten ook souvenirs bij ons kopen. Dat blijkt een leuke aanvulling te zijn. We zien het aantal bezoekers sterk toenemen over het afgelopen jaar. Er is dus wel nieuwsgierigheid naar Smallingerland.”

Kruispunt van cultuur en natuur
Wat de vele dagjesmensen, camperaars en kampeerders zo fijn vinden aan Smallingerland is dat het zich op het kruispunt van alles bevindt. “Bos, strand, water, zand, alles is binnen 30 minuten te bereiken. Loop vanuit het TIP twee kilometer verder en je bent buiten de stad. Toeristen bezoeken Drachten ook graag, omdat het de ideale grootte heeft om in een dag te bezoeken.” Het winkelaanbod is divers, de restaurants en terrasjes zijn volop aanwezig, de musea en activiteiten voor kinderen zijn op loopafstand. Daarnaast is Smallingerland een ideale uitvalsbasis voor dagtochten naar Bakkeveen, De Alde Feanen, Leeuwarden of Groningen. “Ik kan zo voor iedereen een vakantie van drie weken in Smallingerland en omstreken uitstippelen.”

Wat doe jij in het weekend?
“Drachten heeft een zakelijk imago, maar als mensen eenmaal binnen zijn, zien ze hoe leuk het hier is.” Alleen mogen de bezoekers volgens Janneke wel wat meer welkom geheten worden. De aanrijdroutes naar het centrum van Drachten mogen dat van haar wel wat meer uitstralen. De herinrichting van de busstations en de Splitting is een mooi begin. Ook ziet ze een toename in het aanbod van festivals en culturele evenementen. “En dan hoor ik toch dat mensen vinden dat er niks te doen is in Drachten.” Maar doe jij dan niks in het weekend? Ik vraag ze wat ze doen op hun zondag en dan realiseren mensen zich dat Drachten en Smallingerland eigenlijk veel recreatie te bieden heeft. Zelf houdt Janneke van de uitwaaiplekjes langs de Smalle Ee. Er zijn een paar plekken waar je op een mooie zomeravond kunt genieten van een prachtige zonsondergang. Daar kan ik echt even helemaal bijkomen. De stilte, de fluitende vogels, het ruisende riet, ik vind dat heerlijk!

Waar moet je zijn in Smallingerland deze zomer?
Een top 5 van mooiste bestemmingen in Smallingerland wil Janneke liever niet noemen. “Er is zoveel en het heeft erg te maken met je eigen voorkeur. Als ik nu een event of natuurgebied ga promoten, betekent dat nee zeggen tegen de ander. Dat vind ik niet eerlijk. Maar wandel even het TIP binnen en dan laten Klaas, ik of onze vrijwilligers u zien wat hier allemaal te beleven en te bekijken valt. U bent van harte welkom bij het TIP, Museumplein 3 in Drachten. We zijn tijdens de schoolvakantie open van 10.00 tot 15.00 uur of blijf op de hoogte van evenementen in Smallingerland via onze Facebookpagina @TIPDrachten of dwjm.nl.

 

 

 

 

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren