Home / Actueel / Duurzaamheid / 10 Oktober Dag van de Duurzaamheid

10 Oktober Dag van de Duurzaamheid

Vandaag, 10 oktober, is het alweer voor de 10e keer Dag van de Duurzaamheid! De afgelopen dagen en weken was de term duurzaamheid veel in het nieuws.

Het Klimaatakkoord (CO2 reductie van 49% in 2030), de uitkomsten van de 5 klimaattafels en de discussie binnen het kabinet en kamer hierover: zijn de plannen wel concreet genoeg? Hoeveel gaat de prijs van gas omhoog en die van elektriciteit omlaag? Wordt isoleren verplicht en komen er subsidies voor het verduurzamen van woningen? Wat moet de industrie gaan doen

Daarnaast kwam het rapport van het Klimaatpanel van de VN (IPCC) uit. Daaruit blijkt dat het verschil tussen 1,5 graad of 2 graden opwarming voor de aarde heel groot zijn, ook voor Nederland. De zeespiegel gaat stijgen met wel 2 meter, maar er is dan ook 2 keer zoveel kans op extreme hoge waterstanden in rivieren, veel meer zomers met extreme droogte en winters boven 0. En daarbij moet je je bedenken dat we met onze huidige leefstijl en industrie op een opwarming van 3 tot 4 graden afstevenen. Beperking tot 1,5 graad is nog wel mogelijk, maar dan moeten we NU wat gaan doen.

Als je al de berichten leest, is het soms wel eens lastig om optimistisch te blijven op de Dag van de Duurzaamheid. Toch zijn er ook een heleboel mooie ontwikkelingen en initiatieven, klein en groot.

Positief was gisteren de uitspraak van het Gerechtshof dat de Nederlandse Staat meer moet doen om te zorgen dat de uitstoot van broeikassen in 2020 met 25 procent is afgenomen t.o.v. 1990.

We moeten aan de slag dus!

Er is een hoop dat we zelf kunnen doen om de wereld een stukje mooier te maken. Een betere wereld begint bij jezelf…..

Wil je zelf ook bijdragen aan een duurzame toekomst (en de toekomst begint tenslotte bij jezelf) dan vind je hieronder een aantal tips. Hopelijk al zeer bekend, maar wellicht doe je nog niet alles. De Dag van de Duurzaamheid is een mooie aanleiding om in ieder geval één Duurzame Daad te doen.

Duurzame kleding

Deze week is het Dutch Sustainable Fashion Week.

Lees hoe duurzaam jouw kleding is, welke stoffen je het beste kunt kiezen, welke merken het goede voorbeeld geven en hoe je je kleding het beste kunt onderhouden.

Duurzaam huis

Wil je meer weten over hoe je je huis duurzaam bouwt of verbouwt? Kijk op het Duurzaam Bouwloket

Tip: Als gemeente bieden we ook de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief een energiescan van je huis te laten maken.

Ook als je niet gaat (ver)bouwen kun je een hoop doen: led-lampen, groene stroom en je apparatuur niet op ‘standby’ laten staan is natuurlijk altijd goed.

 

Duurzame voeding

Als je een top 10 zou maken voor duurzame voeding dan staat op nummer 1, 2 en 3: eet minder vlees. Al is het maar één dag per week minder (meer dagen mogen natuurlijk ook). Daarnaast kan je ook duurzame stappen zetten door voor seizoen groenten en lokale producten te kiezen. Als je tenslotte ook nog let of de producten biologisch of Fair Trade zijn, maak je al leuke stappen.

Wil je meer weten over de keurmerken, zie Voedingscentrum

Wil je meer weten over de Dag van de Duurzaamheid?
Zie Dag van de Duurzaamheid

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren