Home / Actueel / Duurzaamheid / 75 procent van de verwarmingsinstallaties functioneert niet optimaal

75 procent van de verwarmingsinstallaties functioneert niet optimaal

Waterzijdig inregelen, waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord. Dat is ook niet vreemd want uit onderzoek (van ISSO) blijkt dat ruim 75% van de verwarmingsinstallaties in Nederland niet goed of zelfs zeer slecht is ingeregeld.

Waterzijdig inregelen is het in balans brengen van de Cv-installatie. Het zorgt ervoor dat het warme water op een efficiënte manier over de radiatoren wordt verdeeld. Deze maatregel is nog erg onbekend en het overgrote deel van de Cv-installaties is nog niet goed ingeregeld. Het gevolg van een slecht ingeregeld systeem is dat sommige radiatoren traag of nauwelijks opgewarmd worden. Hierdoor krijg je een hoog gasverbruik en wordt het lastig om bepaalde ruimtes warm te krijgen.

Energiebesparing = circa 6 á 10% op stookkosten
Wanneer je verwarmingssysteem nog niet is ingeregeld is het een interessante maatregel. Het is een kleine ingreep die relatief gezien een lage investering (circa € 300,-) vraagt, snel is terugverdient en zorgt voor meer wooncomfort. De kosten en besparing verschillen uiteraard per situatie. De omvang van de installatie, het type warmteafgiftesysteem en het stookgedrag zijn hierbij belangrijke factoren. Over het algemeen wordt in de praktijk vaak een besparing gehaald van circa 6 á 10% op de jaarlijkse stookkosten. Bij grotere woningen worden soms zelfs uitschieters van 15% gerealiseerd. Naast de besparing die het oplevert geeft het waterzijdig inregelen een gebalanceerd verwarmingssysteem en goede gelijkmatige warmteafgifte in huis. Comfort is voor veel bewoners de grootste reden om in te laten regelen.

Gratis en onafhankelijk advies
Wil je meer informatie over waterzijdig inregelen of andere energiebesparende maatregelen?
Duurzaam Bouwloket helpt je met gratis en onafhankelijk advies. Neem contact op met een adviseur door te bellen  (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).

Betrouwbare en lokale installateurs
Via duurzaambouwloket.nl/bedrijven vind je betrouwbare installateurs bij jou in de buurt.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren