Home / Actueel / Duurzaamheid / Feestelijke afsluiting Elfwegentocht

Feestelijke afsluiting Elfwegentocht

Astronaut en ambassadeur van de aarde Dr. André Kuipers sloot afgelopen zaterdag in Drachten in een drukbezochte Lawei de Elfwegentocht af. Twee weken lang organiseerden bedrijven, maatschappelijke organisaties en scholen talloze activiteiten om iedereen te enthousiasmeren om (zoveel mogelijk) met duurzame vervoersmiddelen te reizen.

Ook de gemeente Smallingerland hielp mee aan de bewustwording dat duurzaam vervoer vaak een goed alternatief kan zijn voor de auto op fossiele brandstof. Het gaat om bewust nadenken over hoe je reist en waarom je reist. Soms kunnen thuiswerken of vergaderen via video (skype) goede alternatieven zijn voor werken op kantoor. Fietsen (of wandelen) naar het werk zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de conditie. Bij de gemeente en bedrijven werden medewerkers gestimuleerd om tijdens de Elfwegentocht bewust met hun vervoer om te gaan.
Aanjager duurzaamheid Jantie van der Laan: “Dat doen we door bijvoorbeeld informatie over duurzame alternatieven te verspreiden, inspirerende vlogs, carpoolen te ondersteunen, voorbeeldgedrag van het college, het tanken van blauwe diesel. Ook gaat een aantal collega’s bijvoorbeeld fietsen vanaf Groningen of Leeuwarden en zal er meer via skype worden vergaderd”.

Meer dan 125 fossielvrije voertuigen
Kuipers vertelde hoe hij met eigen ogen vanuit de ruimte heeft gezien hoe kwetsbaar onze planeet is en wat de grootste bedreigingen zijn.
Vervolgens stond hij aan de start bij medeorganisator Friesland Lease om samen met wethouder Robert Bakker de stoet van meer dan 125 fossielvrije voertuigen aan de slotparade af te vlaggen. Zo reden vanuit omliggende gemeenten elektrische voertuigen mee en begeleidde de politie de parade op elektrische motoren. Gezamenlijk trokken de deelnemers onder politiebegeleiding en in een feestelijke stoet via de Wâldwei (N31) naar Leeuwarden.

De Elfwegentocht
Van 1 tot en met 14 juli 2018 stond Friesland in het teken van de Elfwegentocht. De Elfwegentocht is 2 weken feest zonder een druppel benzine of diesel. Zo veel mogelijk weggebruikers reizen fossielvrij. Steden, dorpen, scholen en bedrijven werken samen om er twee weken feest van te maken.

Bekijk de reportage van de slotparade.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren