Home / Actueel / Duurzaamheid / Gemeente van start met EnergieCoach Smallingerland

Gemeente van start met EnergieCoach Smallingerland

De kosten voor energie worden steeds hoger. Door minder energie te verbruiken kan er flink wat geld worden bespaard. Daarom start de gemeente het proefproject EnergieCoach Smallingerland. Tijdens dit project worden 50 huishoudens uit Drachten bezocht door een energiecoach. De energiecoach geeft hen inzicht in het energieverbruik in huis en geeft bruikbare bespaartips om geld en energie te besparen.

“Doel van dit proefproject is om samen met de energiecoaches te kijken en leren hoe je al met simpele bespaartips je huis kunt verduurzamen en dus geld kunt besparen. Tegelijkertijd is het voor de gemeente een leerproces. Naderhand wordt er gekeken of het project een vervolg krijgt en de energiecoaches weer worden ingezet. “ aldus wethouder Piet de Ruiter

Energiecoach
Van januari tot en met april 2020 worden 50 huishoudens uit Drachten tweemaal bezocht door een energiecoach. Deelname aan dit project is gratis en de huishoudens worden geworven door Ping Drachten en woningcorporaties Accolade en WoonFriesland. De energiecoaches zijn speciaal opgeleid door de Hanzehogeschool Groningen en bestaan uit vrijwilligers en een maatschappelijk werker van de Maatschappelijke Onderneming Smallingerland (MOS). Naast de inzet van een energiecoach ontvangen betrokken deelnemers ook nog een gratis besparingspakket ter waarde van 100 euro, dat zij samen met de energiecoach kunnen aanbrengen.

Hoe werkt het project?

  • De energiecoach komt bij de deelnemer langs en geeft inzicht en tips over energie besparen. Hij neemt tijden dit eerste bezoek het gratis bespaarpakket mee. In dit pakket zitten onder andere ledlampen, radiatorfolie en een tochtstrip. Samen met de deelnemer worden deze artikelen in de woning aangebracht. De energiecoach laat ook zien hoe je gemakkelijk zelf je energieverbruik kan bijhouden.
  • Na ongeveer 8 weken is speciaal voor deelnemers een Bespaarbijeenkomst in Drachten. Tijdens de bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en krijgt de deelnemer weer een handig bespaarpakketje mee.
  • Daarna komt de energiecoach nog een keer langs om te kijken hoe alles gaat en te bespreken wat je van het project vond. Ook neemt hij de meterstanden om vervolgens samen te berekenen wat al is bespaard.

 

Best-practice
EnergieCoach Smallingerland is een initiatief van de gemeente Smallingerland. Het proefproject is een experiment dat doorloopt tot juni 2020. De opbrengst moet leiden tot een best-practice waar ook de regio van kan leren en profiteren. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de woningcorporaties Accolade en WoonFriesland, Bibliotheek Drachten, Ping Drachten, Maatschappelijke Onderneming Smallingerland (MOS), Hanzehogeschool Groningen en provincie Fryslân.

 

Voor meer informatie kunt u kijken op: https://www.energiecoachsmallingerland.nl/