Home / Actueel / Duurzaamheid / Grote schoonmaakactie Skjin Wetter in Drachten

Grote schoonmaakactie Skjin Wetter in Drachten

Op zaterdag 12 oktober 2019 zal de grote schoonmaakactie Skjin Wetter in en rond het water van zeven Friese dorpen en steden plaatsvinden. In Drachten en op zes andere locaties zullen meer dan vierhonderd duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, zeeverkenners en diverse andere vrijwilligers zwerfafval opruimen. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. De actie is een initiatief van de FMF (Friese Milieu Federatie), Wetterskip Fryslân en zeven gemeenten.

De locaties waar de Skjin Wetter schoonmaakactie zal plaatsvinden zijn: Harlingen, Sint Annaparochie, Kollum, De Westereen, Heerenveen, Drachten en Lemmer. Iedereen is welkom om het opruimspektakel bij te wonen. Naast het opruimen van de wateren is er op iedere locatie een ludieke actie rond het thema zwerfafval.

 Zwerfafval
Jaarlijks belanden er miljoenen tonnen plastic afval in de zee. Dat afval is deels afkomstig van wat er op straat wordt weggegooid. Het afval dat in Fryslân wordt weggegooid, kan in zee belanden en zo bijdragen aan de plastic soep. Deze plastic soep is een groot, globaal probleem. Het afval dat op straat wordt gegooid komt door verwaaiing in grachten, vaarten en kanalen terecht en uiteindelijk in zee. Zo draagt het zwerfafval bij aan de plastic soep. Het plastic valt uiteindelijk uiteen in microplastics die in dieren terecht komen en zo worden opgenomen in de wereldwijde voedselketen. Veel zeedieren worden bovendien ziek en sterven door het eten van grotere stukken plastic. Dat kan dus worden voorkomen door de eigen omgeving schoon te houden.

Activiteiten in Drachten
Het evenement vindt in Drachten plaats rond het Carillon. Op de centrale locatie bevindt zich een grote container waar het afval wordt verzameld. Op de locatie is ook een grote weegschaal aanwezig waarmee het afval uit het water wordt gewogen. Tijdens de dag zelf gaan onder andere Watersportvereniging Drachten – De Veenhoop, Buma Duiksport, Duikteam Octopus Divers, de Reddingsbrigade, HSV Voorwaarts, Plaatselijk Belang de Wilgen, de gemeentedichter, AZC Drachten en Hearren fan de Feart helpen met opruimen. Kunstenaar Remon de Jong is tevens aanwezig. Hij gaat aan de slag om kunst te maken met het opgeviste afval. De aftrap van de actie is om 10.30 uur.

Voor Wetterskip Fryslân zijn evenementen zoals Skjin Wetter belangrijk. Schoon water is essentieel voor de volksgezondheid en het milieu. Daarnaast leidt het afval wat hier in de wateren terecht komt niet alleen tot vervuiling van de Friese wateren, maar zal uiteindelijk leiden tot de bijdrage van de plastic soep in verschillende zeeën rond de wereld.

Tijdens Skjin Wetter wordt het opgeviste afval gewogen. Dit is belangrijk voor de prijsvraag die er wordt georganiseerd. Hieraan kunnen alle inwoners van Fryslân meedoen en raden hoeveel afval er op 12 oktober uit het water wordt gehaald. Tijdens de afsluiting wordt rond 15.15 uur bekend gemaakt hoeveel kilo afval er dit jaar in Drachten, en de zes andere locaties, is opgevist. De bekendmaking wordt gedaan door wethouder Robert Bakker van de gemeente Smallingerland. Ook onthuld gemeentedichter Mark Spijkers een speciaal Skjin Wetter gedicht tijdens de afsluiting. Meer informatie over Skjin Wetter is te vinden op www.samenfryslanschoon.frl.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren