Home / Actueel / Duurzaamheid / Grote schoonmaakactie Skjin Wetter in Smallingerland

Grote schoonmaakactie Skjin Wetter in Smallingerland

Van zaterdag 26 september tot en met 3 oktober vindt de grote schoonmaakactie Skjin Wetter in en rond het water van zes Friese gemeenten plaats. In Smallingerland en op vijf andere gemeenten gaan honderden vrijwilligers zwerfafval opruimen. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. De actie is een initiatief van de FMF (Friese Milieu Federatie), Wetterskip Fryslân en de zes gemeenten.

De locaties waar de Skjin Wetter schoonmaakactie gaat plaatsvinden zijn de gemeenten Dantumadiel, de Fryske Marren, Harlingen, NoardEast-Fryslân, Smallingerland en de Waadhoeke.

Startschot in Smallingerland op 26 september

Op zaterdag 26 september geeft wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier van de gemeente Smallingerland het startschot voor Skjin Wetter. In Smallingerland doen negen verenigingen mee en zetten zich belangeloos in voor het opruimen van zwerfafval in het water. Dat zijn: Kanovereniging de Frosken, Watersportvereniging Drachten-De Veenhoop, Buma Duiksport, Duikteam Octopus, Reddingsbrigade, Waterscouts, Plaatselijk belang De Wilgen, Hearen fan de Feart en de Roeivereniging.

Zwerfafval

Jaarlijks belanden er miljoenen tonnen plastic afval in de zee. Dat afval is deels afkomstig van wat er op straat wordt weggegooid. Het afval dat in Fryslân wordt weggegooid, kan in zee belanden en zo bijdragen aan de plastic soep. Deze plastic soep is een groot, globaal probleem. Het afval dat op straat wordt gegooid komt door verwaaiing in grachten, vaarten en kanalen terecht en uiteindelijk in zee. Zo draagt het zwerfafval bij aan de plastic soep. Het plastic valt uiteindelijk uiteen in microplastics die in dieren terecht komen en zo worden opgenomen in de wereldwijde voedselketen. Veel zeedieren worden bovendien ziek en sterven door het eten van grotere stukken plastic. Dat kan dus worden voorkomen door de eigen omgeving schoon te houden.

Ook mee doen?

Zorg ervoor dat afval niet rondzwerft; doe het in de prullenbakken of containers. En download de gratis Schoonmonitorapp via de Google Play Store voor Android of App store voor IOS. Via deze app kunnen alle inwoners van Smallingerland hun mening geven over de schoonheidsgraad van de openbare ruimte. Wil je een gebied adopteren om mee te helpen aan zwerfafvalvrij Smallingerland? Mail dan naar afval@smallingerland.nl. De gemeente wil samen met haar inwoners inzetten op een schonere leefomgeving!

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren