Home / Actueel / Duurzaamheid / Herfst in het voorjaar?

Herfst in het voorjaar?

Zoals velen al is opgevallen lijkt het op sommige plaatsen herfst. De platanen zijn in herfsttooi en laten hun bladeren vallen. De oorzaak, een combinatie van droogte en koude nachten in het vroege voorjaar.

De plataan is een mediterrane boom die van oorsprong rond de Middellandse Zee voorkomt. Omdat de plataan een boom is die erg goed kan leven in een stedelijk gebied is hij ook in onze gemeente toegepast.

Overleven met minder water
Dat hij nu zijn blad laat vallen is een overlevingsstrategie. Door kou en vochtgebrek heeft hij al kleinere bladeren en stoot op dit moment het grootste gedeelte van het blad af. Hierdoor verbruikt hij minder water. Binnenkort zal de boom weer groen worden door het uitlopen van slapende knoppen. Dit zal zo rond half juni zijn (Sint-Janslot) en daarmee vangt als het ware de tweede vegetatie periode aan. Hopelijk komt het vochttekort in de bomen door regenval weer enigszins op peil.

Minder stenen betekent meer water in de bodem
Door de bomen en meer groen blijft de temperatuur in de stad behaaglijker. Het nadeel voor bomen in de stedelijke omgeving is vaak de kleine met verharding omsloten standplaatsen waarin ze staan. Water wordt via het schoon of vuil waterriool versneld afgevoerd. Daarom is het waterplan van Operatie Steenbreek niet voor niets opgestart. Door overtollige verharding weg te halen en deze ruimte met groen in te vullen kan meer water in de bodem opgenomen worden en niet snel via het buizensysteem verdwijnen. Daardoor zullen bomen minder last hebben van droogte. Geen parasol kan op tegen de schaduw van een boom.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren