Home / Actueel / Duurzaamheid / Het is weer tijd voor de tips van tuinambassadeur Jolanda

Het is weer tijd voor de tips van tuinambassadeur Jolanda

Maandelijks geeft tuinambassadeur Jolanda Booi tuintips die passen bij het seizoen. In de tuin bloeit nu een overvloed aan kleurrijke voorjaarsbloemen. Het is ’s avonds weer een uur langer licht. We kunnen de tuin weer in! Een heerlijk vooruitzicht met het paasweekend voor de boeg.

Alle planten lijken deze maand een groeispurt te maken. Ook de bomen en heesters komen uit hun winterslaap en ontluiken hun bladeren. Waar moet je op letten?

Nachtvorst en gevoelige planten
De nachten kunnen nog koud zijn. Bescherm bij nachtvorst gevoelige planten met vliesdoek, cloches of wat krantenpapier.

Zomerbollen
De beste periode om zomerbollen te planten is wanneer er geen kans op vorst meer is. Mooie zomerbollen zijn de dahlia, anemoon, allium, begonia, gladiool en lelie. Kies een mooie dag uit om de fleurige zomerbollen te planten, dan geniet je al van het voorwerk.

Regenton
Vang zoveel mogelijk water op, om dit in de zomer weer te kunnen gebruiken. Zorg ervoor dat regentonnen afgeschermd zijn aan de bovenzijde. Van de gemeente kunt u subsidie krijgen voor de aanschaf van een regenton. Kijk op dwjm.nl/subsidie/duurzaamheid/ruimte/regenton/ voor het aanvraagformulier en meer informatie.

Slakken
De jonge planten zijn aantrekkelijk voor slakken. Slakken hebben nut in de natuur. Ze ruimen oud organisch materiaal op, maar snoepen ook mee van verse planten. Gebruik natuurlijke manieren om ze tegen te houden. Naast de slak doodt u met agressieve middelen ook egels, vogels en kikkers, omdat die de slakken eten.

Compost
Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar die bodemziektes tegengaat. Het bevordert de ontwikkeling van het wortelstelsel van planten en stimuleert een goede waterhuishouding.

Wil je een groenere en bloeiende tuin?

Maar wil je advies over hoe u dat aan kunt pakken? De tuinambassadeurs van de gemeente geven je gratis advies over het vergroenen van je tuin. Bel naar 0512 – 581 234 of mail je vraag naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van ‘Aanvraag tuinambassadeurs’.

De voordelen van een groene tuin zijn:

  • Minder wateroverlast;
  • Een verkoelende werking;
  • Meer vogels;
  • Meer vlinders;
  • Hogere biodiversiteit;
  • Een groene tuin kan onderhoudsvriendelijker zijn

Heb je een idee voor een groenere buurt?
Mail deze dan naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van ‘Idee voor een groene buurt’. Dan wordt er in het kader van Operatie Steenbreek afgewogen of het idee verder kan worden uitgewerkt tot een ontwerp.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren