Home / Actueel / Duurzaamheid / Hoe bewust reis jij?

Hoe bewust reis jij?

Hoe bewust reis je naar je werk, naar familie of vrienden? Of stap je automatisch in de auto en rijd je naar je eindbestemming? Voor veel Nederlanders is dit de gewoonte. Hoewel Nederland een fietsland is, wordt de auto nog veelvuldig gebruikt.

De Nederlandse wegen worden steeds voller. Volgens de cijfers van het CBS uit 2018 is het aantal personenauto’s gestegen en zijn er een record aantal km van 121,4 miljard afgelegd. Waarvan het meest met benzineauto’s en maar een klein deel met de elektrische auto. Niet heel duurzaam dus.

Vrijheid en onafhankelijkheid
Naast gewoontedieren zijn we ook erg gesteld op onze vrijheid en onafhankelijkheid. We bepalen graag zelf het tijdstip van vertrek en welke route we rijden. Alleen in de auto zitten en dan meezingen met de radio of je werkdag even overdenken. Wellicht hebben we het filemoment ook wel nodig. Even een momentje voor jezelf voordat je je weer thuis in de drukte van het gezinsleven stort, of je baas je weer lastige vragen stelt. Waarom zouden we ons anders massaal elke dag weer in de file storten?

Mogelijkheden
Denk voordat je automatisch in de auto stap eens na over welke vervoersmogelijkheden je hebt. Heerlijk op de fiets, het gevoel van de frisse wind en van het in beweging zijn. Of kies een keer voor het OV. Je kunt relaxed achterover hangen, het landschap van een andere kant bekijken, en een praatje maken met medereizigers.

Het mooie van op een andere manier reizen, is dat het ook nog duurzamer is dan in de auto zitten. Een treffende uitspraak hierbij is een uitspraak van Gandhi: ‘Be the change you wish to see in de world’. Met andere woorden: wees de verandering die je wilt zien in deze wereld. Dit kan al met kleine stapjes zoals bewust kiezen voor een vervoersmiddel.

Dus met welk vervoersmiddel rij jij de volgende keer?

 

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren