Home / Actueel / Duurzaamheid / Hoeveelheid restafval in 2018 gestegen

Hoeveelheid restafval in 2018 gestegen

In 2018 zamelden wij in Smallingerland met de grijze rolemmer gemiddeld 155 kilo restafval in. Helaas is dit een stijging van 3% ten opzichte van het jaar ervoor. Een daling richting maximaal 100 kilo per persoon is de bedoeling. Hoe kan het anders?

Om deze doelstelling te behalen monitort de gemeente hoe inwoners hun afval scheiden. Uit steekproeven en reacties van inwoners blijkt dat de verschillen groot zijn, maar dat ook al veel mensen op de goede weg zijn met het scheiden van afval. In de Afvalwijzer app staat welk afval u waar kunt inleveren en met een beetje extra inspanning kan iedereen minder afval in de grijze rolemmer verzamelen. De Rijksoverheid heeft namelijk bepaald dat alle inwoners van Nederland aan het einde van 2020 maximaal 100 kilo restafval per persoon per jaar inzamelen.

Een kijkje in de rolemmers, tijdens de ophaaldag, laat zien dat de inwoners van Smallingerland verschillend afval aanbieden in de grijze rolemmer.

 • Er liggen na vier weken slechts een paar zakjes restafval in de rolemmer.

 • Er liggen slechts een paar zakjes in de rolemmer. De overgebleven ruimte wordt gebruikt met spulletjes uit de schuur.

 • Rolemmers met veel plastic, groen afval, blik en papier. Hieruit kan nog heel veel gerecycled worden.

Extra reden om afval te scheiden
Niet alleen de hoeveelheid, maar de belasting op afval stijgt ook. De Rijksoverheid wil dat de gemeenten minder restafval aanbieden. Daarom gaat de belasting op afval uit de grijze rolemmer flink omhoog. Als u in 2019 niet meer dan 100 kilo per persoon aanbiedt, besparen we met z’n allen meer dan € 400.000,- aan kosten voor de verbranding van afval. Goed voor het milieu en uw portemonnee.

Waar kunt u welk afval inleveren?
In de Afvalwijzer app of op www.mijnafvalwijzer.nl vindt u een overzicht van alle inzamelcontainers en welk afval in welke rolemmer kan. Daarnaast kan een afvalcoach van de gemeente u ook helpen bij het beter scheiden van afval. Neem contact op met Regon MilieuService via afval@smallingerland.nl of 0512-581234 voor meer informatie.

Tips van inwoners

 1. Wil je geen maden in je groene gft-rolemmer? Doe er dan een takje hedera (klimop) in. Een stukje van 50 cm is al voldoende.
 2. Om je groene bak een beetje schoon en droog te houden kun je bij de supermarkt speciaal daarvoor geschikte biologisch afbreekbare zakjes kopen. Handig voor je etensresten en dat voorkomt stank.
 3. Stank van luiers kun je voorkomen door ze in goed dicht te maken plastic zakken te verzamelen. U kunt ook speciale luierzakjes, met of zonder verfrissende geuren, bij de supermarkten kopen.
 4. Verzamel luiers in niet al te grote hoeveelheden. Doe ze bijvoorbeeld van 1 week (dat zijn ong. 30-35 luiertjes) in een afsluitbare zak. Dat past makkelijker in de rolemmer en scheelt minder loze ruimte.
 5. Sluit zakken met volle luiers goed af zorg ervoor dat alle lucht eruit is. Dat neemt minder ruimte in en verkleint het risico op scheuren van de zak en extra stankoverlast.
 6. Composteerbare kattenbakvulling kunt u na het verwijderen van de ontlasting in de gft-rolemmer doen. Door alleen de uitwerpselen en het samengeklonterde grit op te ruimen, scheelt dit ook ruimte in de rolemmer. U kunt het ongebruikte grit bijvullen met nieuw grit. Daarmee bespaart u ook gelijk geld.
 7. Gooi het echte restafval zoveel mogelijk los in de grijze rolemmer.
 8. Bewaar etensresten in de vriezer en gooi ze als de groene rolemmer geleegd wordt in de gft-rolemmer.

Reacties

peetscheet85@hotmail.com 11-03-2019
Welke container staat hier op de foto die zo leeg is van een oude alleenstaande ???😩😩 liegen kan iedereen

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren