Home / Actueel / Duurzaamheid / Licht uit tijdens de Nacht van de Nacht!

Licht uit tijdens de Nacht van de Nacht!

Op zaterdag 27 oktober is voor de 14e keer de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een landelijk initiatief om energie en geld te besparen, CO2-uitstoot te verminderen en lichthinder tegen te gaan door alle nachtverlichting tijdelijk uit te doen. Doet u mee?

Als gemeente gaan we ook alle andere nachten bewust om met licht in de openbare ruimte. De verlichting van het gemeentehuis is ’s nachts al zoveel mogelijk uit. Zeker in het buitengebied zijn we terughoudend met het aanbrengen van straatverlichting en we gebruiken verlichting die minder energie kost en minder lichtvervuiling oplevert.

Drachten in top 3 van steden met minste lichtvervuiling
De hoeveelheid licht in en boven de 54 grootste steden in Nederland neemt een heel klein beetje af. Dat blijkt uit meetgegevens van een satelliet die de afgelopen zes jaar het licht van reclame, straatlantarens en snelwegverlichting mat. De samenwerkende milieufederaties hadden opdracht gegeven voor het onderzoek, dat is gepresenteerd aan de vooravond van de Nacht van de Nacht.

De steden met de minste lichtvervuiling zijn:

1.Stadskanaal
2.Dronten, Emmen, Heerenveen
3.Assen, Drachten

De steden met de meeste lichtvervuiling zijn:

1.Delft met het Westland
2.Amsterdam
3.Rotterdam

Bewust nadenken
De nacht van de Nacht is een moment om bewust na te denken over buitenverlichting en het verminderen van lichtvervuiling. Is de reclameverlichting en verlichting van uw bedrijfspand wel echt nodig of zou deze structureel tussen 23.00 ’s avonds en 07.00 ’s ochtends uit kunnen? Kunt u thuis een ruimte of tuin net zo sfeervol, veilig en aantrekkelijk maken met minder verlichting? Probeer het eens uit.

Doet u ook het licht uit op 27 oktober?
Dim op 27 oktober uw lichten en geniet van een pikdonkere nacht. Kijk voor meer duurzame idee├źn en activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht op www.nachtvandenacht.nl/activiteiten/.

 

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren