Home / Actueel / Duurzaamheid / Meer dan 900 kg zwerfafval opgehaald tijdens Skjin Wetter

Meer dan 900 kg zwerfafval opgehaald tijdens Skjin Wetter

Op zaterdag 12 oktober vond de grote schoonmaakactie Skjin Wetter in en rond het water van zeven Friese dorpen en steden plaats. Wethouder Robert Bakker maakte bekend dat in Drachten meer dan 900 kg zwerfafval uit het water werd opgevist. “Met deze fantastische actie, die tegelijkertijd ook in zes andere Friese dorpen en steden plaatsvindt, hopen we om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht. Enorme dank aan alle mensen die zaterdag meehielpen opruimen!”, aldus de wethouder.

Het evenement vond plaats rond het carillon in het centrum. In een grote container werd het afval verzameld en werd er op een grote weegschaal gewogen hoeveel afval uit het water kwam. De actie begon om 10.30 uur en eindigde rond 15.15 uur. In de loop van de dag kwamen er allemaal verrassende zaken naar boven zoals bouwmateriaal, pionnen, een verkeersbord, een winkelwagen, autobanden en veel bierflesjes en plastics.
In Drachten hielpen onder andere mee: Watersportvereniging Drachten-De Veenhoop, Buma Duiksport, Duikteam Octopus Divers, de Reddingsbrigade, HSV Voorwaarts, Plaatselijk Belang de Wilgen, de gemeentedichter, AZC Drachten en Hearren fan de Feart.

Kunstenaar Remon de Jong maakte van het zwerfafval een heus kunstwerk en gemeentedichter Mark Spijkers onthulde een speciaal Skjin Wetter gedicht tijdens de afsluiting (zie hieronder).

De actie is een initiatief van de FMF (Friese Milieu Federatie), Wetterskip Fryslân en zeven gemeenten. Meer informatie over de actie Skjin Wetter is te vinden op www.samenfryslanschoon.frl en dwjm.nl

wat het water zei:
schoon mij
alsjeblieft
schoon mij
zoals zij
deze heldenrij
van vrijwilligers
beloon ze
zij maken mij vrij
van troep
geven gehoor
aan mijn noodroep
water, wal en kant
bevrijden zij van fles en fiets
want zo bestrijden zij
de immense plasticbrij
tot een zee vol van niets
dan zee

bezoedel mij nooit
alsjeblieft, ik wil niet
dat je met mij rotzooit
mijn grote wens
bevrijd mij van vuil
omdat jij, verwend mens
voor 75 procent
ook van water bent
wie afval in het water gooit
voor eeuwig verblijf
dumpt het ooit
uiteindelijk in zijn eigen lijf

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren