Home / Actueel / Duurzaamheid / Ontmoet Rens Kroes, de sympathieke foodinspirator!

Ontmoet Rens Kroes, de sympathieke foodinspirator!

“Wist je dat gezonde voeding letterlijk voor het grijpen staat buiten? Als je het maar weet en er oog voor hebt. Wat dacht je van brandnetels of de bladeren van paardenbloemen? Het is historisch gezien altijd voedsel geweest voor mensen. En ook weegbree heeft veel voedzame en geneeskrachtige eigenschappen.” Gezonde voeding, goed voor je lichaam zorgen. Rens kreeg het letterlijke met de paplepel ingegoten. Op zondag 20 oktober 2019 is ze aanwezig op Festival B in De Lawei in Drachten. Kom langs en maak nader kennis met deze sympathieke food inspirator!

 De opa van Rens was in de jaren zestig een van de eerste biologische boeren in Nederland. Haar oma had hem daartoe geïnspireerd en aangezet. Terwijl boerenbedrijven om hen heen zich ontwikkelden in de richting van de bio-industrie, richtten de grootouders van Rens zich op biologische landbouw. Rens haar moeder verdiepte zich als verpleegkundige in de rol van het voedingsproces bij bepaalde ziektebeelden. Later werd ze voedingsdeskundige. “Je snapt vast dat er bij ons thuis dus vooral plantaardig, biologisch en puur werd gegeten. We maakten zoveel mogelijk gebruik van onze eigen kruiden- en groentetuin en we aten wat het seizoen ons bracht. In de koude dagen hadden we boerenkool, spruiten, prei, winterwortel, andijvie en aardappelen uit eigen tuin. ’s Zomers stond de tuin vol met fruit en zomergroenten. We aten ook paardenbloemblad, dat goed is voor de lever, en brandnetels vanwege het hoge ijzergehalte. Maar ook kregen we bijenpollen, spirulina en zeewier voorgeschoteld.”

Simpel en puur
Rens is geen influencer, vindt ze zelf. “Gezonde voeding is mateloos interessant. En ik houd ervan om mensen te helpen, te inspireren en energie te geven. Ik wil helpen op het gebied van gezond bezig zijn. Een inspirator zijn en mijn kennis delen. Ik ben ermee opgegroeid en heb er heel veel over gelezen. Mijn ervaring is dat mensen baat hebben bij gezonde voeding. Ook wanneer je te maken krijgt met ingewikkelde ziektes. Zelfs dan kan voedsel wel verschil maken. Die kennis daarover deel ik graag.” Inmiddels heeft Rens vijf boeken geschreven, schrijft ze foodblogs, is ze actief op Instagram (www.instram.com/renskroes) heeft ze een uitgebreide website, www.renskroes.nl. Sinds kort heeft ze een webshop Powefoodies Market. Terug naar de basis is het devies. Op zich hoeft dat niet ingewikkeld te zijn. “Maar het wordt ons daarbij wél steeds moeilijker gemaakt. Ik wil het simpel en puur houden. Daar focus ik me op. We zouden veel eenvoudiger en authentieker moeten eten. Daarom ben ik zelf ook een webshop begonnen, die overigens nog in de kinderschoenen staat. Maar we werken hard aan een eigen webshop, juist omdat de levensmiddelenindustrie het ons niet gemakkelijk maakt. Er is zoveel bewerkt eten in de schappen. Er is zoveel ongezonds op de markt. We worden bovendien getriggerd om vooral dát aan te schaffen.”

Begin bij de jeugd, leg een gezonde basis!
Rens weet dat mensen zich vaak afvragen waar ze moeten beginnen. “Bewustwording, dat is wat mij betreft punt één. Dan trek ik het ook gelijk breder. Door bewuster te leven, bewuster te eten, draag je ook bij aan een betere toekomst voor onze planeet. Ik wil heel graag een jonge doelgroep bereiken, want jongeren zijn de toekomst. Maar ook weet ik dat jongeren het zelf moeten ervaren én voelen wat het betekent om gezond te leven. En dat is lastig, juist omdat je met een jong lichaam de kwalijke kanten van slechte voeding minder ervaart. Maar als je bewust bent, kijk je verder dan vandaag. Het mooiste is wanneer bewustwording op jonge leeftijd tot stand komt. Door educatie, door voedingsleer, door het maken van je eigen eten en het hebben van je eigen tuintje.” Dan wordt er een basis gelegd waarop mensen de rest van hun leven kunnen bouwen. Heeft Rens ook voedingstips, naast het feit dat bewustwording belangrijk is? “Ja, kijk altijd wat je eet. Puur en onbewerkt is daarbij het beste. En wanneer je toch voor pakjes en zakjes kiest: lees de ingrediëntenlijst en verdiep je erin. Kijk wat er in je eten zit, kijk wat je in je lichaam stopt. Verder blijft het belangrijk om gewoon veel groente en fruit te eten. Maar dat weten de meeste mensen wel.”

Rens Kroes in De Lawei in Drachten!
Rens is als spreker aanwezig op Festival B, dat op 20 oktober plaatsvindt in De Lawei in Drachten. Praat met haar over leefstijl en eetgewoonten, over de toekomst en hoe we die kunnen verbeteren. Festival B is gratis toegankelijk, maar bij de lezingen geldt: vol is vol. Wil je zeker zijn van een plaats? Bezoek de website en bestel e-tickets à € 2,- voor een gereserveerde plaats in de zaal, www.festivalb.nl. Festival B is onderdeel van de World Food Week Fryslân 2019, www.worldfoodweek.nl.

DEEL, LIKE & WIN-actie Rens Kroes! Kom alvast in de stemming en win één van de vijf boeken en een gereserveerde plaats voor de sessie van Rens. Wat je moet doen?

-Deel het  bericht over de boeken van Rens Kroes op de Facebookpagina van Drachten wil je meemaken
-Like ditzelfde bericht
-Volg de pagina van Drachten wil je meemaken 

De 5 winnaars krijgen eind volgende week een privébericht!

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren