Home / Actueel / Duurzaamheid / Smallingerland is bijvriendelijk

Smallingerland is bijvriendelijk

Sinds kort is de gemeente officieel erkend als 'Bijvriendelijke gemeente' door Nederland Zoemt. Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu.

Dit project is opgezet voor het behoud van de wilde bijen. De Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Van de voedselgewassen wordt 80% bestoven door insecten, zoals de wilde bij.

Maatregelen van de gemeente
Een bijvriendelijke gemeente word je niet zomaar. De gemeente heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om dit te realiseren. Eén van die investeringen is het gebruik van  bijvriendelijke beplantingen, zoals vaste planten, heesters en bosplantsoen. De laatste drie jaar is de gemeente aan het experimenteren met kruiden en bollen. Dit omdat de rijke grondslag in met name Drachten meer geschikt is voor bollen, dan voor mooie bloeiende kruiden. Een leuk weetje is dat de gemeente als sinds de jaren ’70 geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Het Gemeentelijk Waterplan, in samenwerking met Wetterskip Fryslân, heeft ook een belangrijke rol. In dit plan is onder andere aandacht voor het natuurvriendelijk maken van oevers.

Verschillende manieren van maaien
Daarnaast maaien we op veel plekken maar 1 of 2 keer per jaar. Dit vindt niet iedereen even mooi, maar is wel belangrijk voor bijen en andere dieren. Dit zorgt namelijk voor voeding en schuilgelegenheid. Dit jaar gaan we ook op enkele plekken gefaseerd maaien (oftewel sinusmaaien). Tijdens het sinusmaaien wordt er gemaaid in slingers of golven. Op die manier worden er windluwe plekjes, vochtige of drogere omgevingen en koelere of warmere zones gecreëerd. Zo vindt iedere soort flora en fauna zijn beste plekje.

Operatie Steenbreek
Operatie Steenbreek is een initiatief om inwoners van de gemeente te helpen bij het vergroenen van hun eigen leefomgeving. Daarbij kunnen de tuinambassadeurs u helpen. Bel naar 0512-581 234 of mail je verzoek naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van ‘aanvraag tuinambassadeurs’.

Helpt u de bij ook?
Kijk op nederlandzoemt.nl voor meer informatie over de wilde bij, de bijentelling en het bijvriendelijk maken van uw tuin.

 

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren