Home / Actueel / Gezond en Wel (zijn) / Kansrijke start in Smallingerland

Kansrijke start in Smallingerland

Op 2 juni heeft gemeente Smallingerland samen met de coalitie Kansrijke Start Smallingerland door middel van een online vergadering de intentieverklaring Kansrijke Start ondertekend. Samen willen zij er voor zorgen dat alle kinderen in Smallingerland dezelfde kansen krijgen. Het moet geen verschil maken waar je wieg staat.

In Nederland heeft 14% van de kinderen een valste start bij de geboorte. Door deze valse start krijgen kinderen later vaker problemen en ziektes en komen ze vaker in aanraking met jeugdhulp. De geboorte- en jeugdgezondheidszorg en het welzijnwerk spelen een belangrijke rol bij de preventie hiervan. Om ieder kind een kansrijke start te geven is een samenhangende aanpak nodig met verschillende partijen. Deze verschillende partijen zijn samen gevormd tot een coalitie Kansrijke Start Smallingerland. De coalitie investeert in een gezamenlijke aanpak rond de eerste 1000 dagen van kinderen. Die periode is van groot belang voor de gezondheid en ontwikkeling in de rest van het leven.

Het actieplan van Smallingerland
Het landelijke actieprogramma richt zich op drie actielijnen die ervoor zorgen dat meer kinderen een kansrijke start kunnen maken. De lijnen richten zich op:

  1. de periode voor de zwangerschap,
  2. tijdens de zwangerschap en
  3. na de geboorte.
  4. Gemeente Smallingerland heeft in het actieplan een aanvullende lijn toegevoegd, namelijk de voorschoolse periode en doorloop in de onderbouw van het basisonderwijs.

De plannen in het kader van de actielijn ‘tijdens de zwangerschap’ worden al uitgevoerd. Aan een concreet uitwerking van de andere drie actielijnen uit het actieplan wordt op dit moment gewerkt. Het streven is om in het najaar met de uitvoering daarvan te starten.

Reacties

jannyvonk@jpbsdewiekslag.nl 21-02-2021
Goedemorgen, Met belangstelling heb ik dit bericht gelezen. Ik wil hier graag meer informatie over, met name over de aanvullende lijn voorschoolse periode en doorloop in de onderbouw. Ik ben directeur van De Wiekslag in De Wiken en zie mooie mogelijkheden om hier uitvoering aan te geven. Kan iemand die me hier meer over kan vertellen me contacten? Hartelijke groet, Janny Vonk tel 06 382 395 44 jannyvonk@jpbsdewiekslag.nl

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren