Home / Actueel / Wonen & verkeer / Op meerdere manieren de vruchten plukken

Op meerdere manieren de vruchten plukken

Al meer dan 10 jaar kunt u Buurtbudget aanvragen voor projecten met en voor de buurt. Zo zijn er de afgelopen jaren aardig wat buurtprojecten opgepakt, zoals boombanken, speeltoestellen, blikvangers, natuurwerkdagen, eendenkorven en dorpsfeesten. Het beheer valt vaak mee, maar wat komt er allemaal bij een aanvraag en realisatie van een buurtproject kijken? Daarover laten we deze week Akkeliene Postema van de Eetbare Heg aan het woord.

Akkeliene, initiatiefneemster van de Eetbare Heg, woont in de voormalig basisschool in het dorpje De Veenhoop. Het bijbehorende speeltuintje van de school bleef bestaan, zodat kinderen nog steeds een speelplek hebben in het dorp. “Maar er moest wel een afscheiding komen.” vertelt Akkeliene. “De gemeente stelde een ligusterlaan voor, maar ik vond dat niet zo’n goed idee, omdat er dan weinig diversiteit ontstaat. Ik bedacht dat we misschien wel eetbare gewassen konden planten. Ik vind het belangrijk dat oude gewassen, zoals de Fryske Wâldbeantsjes, blijven voortbestaan. Daarom zet ik mij in voor de organisatie van de Noordelijke Zadenmarkt op 9 maart in Drachten. De eetbare heg zorgt namelijk voor behoud van Fries erfgoed, kinderen leren hoe fruit en bessen groeien en de vogels profiteren ook mee. Iedereen plukt letterlijk en figuurlijk de vruchten van deze heg.

Steun van plaatselijk belang
Ik stelde het idee voor aan het plaatselijk belang en die waren gelijk enthousiast. We deden de aanvraag voor Buurtbudget en zo haakte regiomanager Erik Kort van de gemeente aan. “Erik hielp mij met het benaderen van mensen die mij verder konden helpen.” Door een bericht in het lokale dorpskrantje werd de rest van het dorp ook bekend met het plan voor de Eetbare Heg. “We hebben uiteindelijk met het hele dorp, tijdens de Himmeldei georganiseerd door het plaatselijk belang, de bessenstruiken en bomen voor de Eetbare Heg geplant. Bessenstruiken en fruitbomen zorgen niet echt voor een dichte heg, dus staat er ook een schapenhekje tussen.”

De natuur doet het meeste werk
De buurt kon in hetzelfde jaar al oogsten van de Eetbare Heg en er komen veel vogels op af. “De appel-, peren en pruimenboom zullen vanzelf groter worden en op een gegeven moment vruchten gaan geven. Ik heb daarnaast nog een vrolijk bloemenmengsel ingezaaid. Mooi voor het aantrekken van vlinders en zo kijk ik ook tegen mooie bloemen aan. Dit jaar wil ik graag wat (eetbare) bodembedekkers of wat aardbeiplanten erbij zetten. De bodem groeit nu al aardig dicht met madeliefjes en gras en daardoor wordt het steeds meer één geheel. Het onderhoud valt reuze mee. De natuur doet het meeste werk, maar ik haal wel al het hoge onkruid ertussenuit, zoals bijvoorbeeld koolzaad en brandnetels. Ik ben ook nog bezig met de ontwikkeling van een informatiebord, zodat bezoekers weten dat ze gratis van de heg mogen snoepen.”

Samen weet je meer dan alleen
De gouden tip van Akkeliene is: “Kijk of je kunt samenwerken met mensen in je buurt. Neem contact op met iemand van plaatselijk belang om te kijken of er draagvlak is voor je idee. Naast het Buurtbudget zijn er nog veel meer mogelijkheden om aan financiering te komen voor je project. Denk bijvoorbeeld aan Kern met Pit, het Prins Bernhard Cultuurfonds of de Susanna Hovinga stichting. Probeer anderen te enthousiasmeren voor je idee en steek zelf je handen uit je mouwen als je iets wilt. De voorbereiding heb ik zelf geregeld en een kraanmachinist uit de buurt van De Veenhoop heeft met een graafmachine zo’n 40 kuub zand afgegraven en het gat volgestort met teelaarde. Zo help je met het geld van het Buurtbudget ook weer een lokale ondernemer. Een boer, en lid van het plaatselijk belang, stelde zijn kar ter beschikking voor het afvoeren van het zand. De hovenier uit het dorp heeft ons geholpen met het aanplanten van de bomen en het gebruiken van de boomgordels. En het hele dorp hielp natuurlijk met de aanplant en het plaatsen van het hek. Zo is er samen heel veel kennis en kracht in een dorp. Maak daar gebruik van!”

Wilt u ook meer eetbare planten en struiken bij u in de buurt?
Kom dan voor advies en zaden, knollen, wortels, fruitbomen, struiken en tuinboeken naar de Noordelijke Zadenmarkt op 9 maart in Drachten bij Kwekerij Passiflora. Kijk voor het programma op noordelijkzadennetwerk.nl.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren