Bezoekers zien high tech van beste kantJe waant je even op de brug van een groot schip en stuurt het vaartuig zo een haven in. Met een 3D-pen maak je je eigen speelgoed. Racen op de 100 procent schone waterstof? Het kon zaterdag 20 mei allemaal gezien en beleefd worden, op zeven locaties van de high tech bedrijven van Innovatiecluster Drachten. Maar liefst 1.300 bezoekers namen die dag een kijkje in de ‘high tech-keuken’ van Noord-Nederland. Een mooie afsluiting van de landelijke Dutch Technology Week.

De start bij BD op bedrijventerrein A7 in Drachten was meteen drukbezocht. Bij BD presenteerden de bedrijven van het high tech cluster zich met een gezamenlijke markt. Daarna konden bezoekers het bedrijf door om de laboratoriumopstellingen te zien. Daarmee stellen ziekenhuizen ziektes in 24 uur vast in plaats van de gebruikelijke 5 dagen. Op het parkeerterrein konden kinderen in de bus van FryskLab zélf experimenteren met techniek. In de bus ernaast toonde Ventura Systems uit Bolsward de busdeur-systemen die ze maken voor busbedrijven over de hele wereld. Even verderop op het industrieterrein liet Delta Instruments zien hoe je met gekleurd licht de kwaliteit van koemelk kunt meten. En bij Whipser Power was te zien hoe energiezuinige generatoren elektriciteit opwekken zodat campers, vrachtwagens en luxe jachten van stroom worden voorzien. Aan ‘de overkant’ bij de rotonde presenteerde YP Your Partner enkele high tech startupbedrijven.

Dit jaar zijn voor het eerst meerdere bedrijven in Noord-Nederland open gegaan. Het bedrijvencluster groeit en telt inmiddels 16 high tech bedrijven verspreid over Fryslân, Groningen en Drenthe. Bij Resato International in Assen stond de open dag in het teken van duurzame energie. De TU-Delft toonde er een raceauto die op waterstof rijdt. Kinderen kwamen aan hun trekken bij VDH Products in Roden. Ze mochten met een 3D-pen een eigen stukje speelgoed maken. Dat bleek nog niet zo eenvoudig als het eruit ziet. Tot slot opende Kwant Controls in Sneek voor het eerst in 80 jaar haar deuren voor publiek.
Bezoekers kregen rondleidingen door de productiehallen en laboratoria van de bedrijven zodat ze echt oog in oog stonden met zeer hoogstaande techniek.