Home / Projecten / Cultuur / Gratis naar Museum Dr8888

Gratis naar Museum Dr8888

In 2019 kun je, als inwoner van Smallingerland, gratis naar museum Dr8888. Met een geldig legitimatiebewijs en een bewijs op papier van het adres waar je woont, kun je gratis genieten van de exposities.

Het doel van deze gratis kaartjes is de drempel verlagen voor de inwoners van Smallingerland om een bezoek aan het museum te brengen en zo (meer) kennis delen over ons eigen culturele erfgoed. Wethouder cultuur, Marjan Sijperda vertelt enthousiast over deze actie: ‘Het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt, om te kunnen begrijpen wat er nu gebeurt. En uiteraard waar je straks naar toe gaat.’
Ook interim-directeur Nieske Ketelaar is erg tevreden met de actie: “Het eerste kwartaal hebben we een kleine 400 mensen welkom mogen heten in Museum Dr8888. Dit betekent een gemiddelde van zo’n honderd bezoekers per maand. We zijn erg blij met de mensen die het museum gevonden hebben. Een dergelijke actie heeft natuurlijk altijd wat aanlooptijd nodig. We hopen deze lijn de komende maanden in ieder geval voort te zetten dan wel te verdubbelen!”

Wat is er te zien in het museum?
In 2019 is er blijvende aandacht voor de kerncollectie – De Stijl en Dada, met kunstenaars als Thijs Rinsema, Theo van Doesburg en Kurt Schwitters. Ook wordt er dit jaar ruimschoots aandacht besteed aan andere parels uit de collectie, werken die minder vaak getoond worden.

  • Tot en met 19 mei kun je de deeltentoonstelling Letterlust bezoeken. Het museum legt hier de nadruk op de collectie typografie. Er is speciale aandacht voor kunstenaar S.H. de Roos (1877-1962). Deze geboren Drachtster is een belangrijk Nederlandse typograaf die een internationaal veel gebruikt lettertype heeft ontworpen: de Holland Mediaeval.
  • Van 21 mei tot en met 28 juli is de deeltentoonstelling Wanderlust te zien waarin de bezoeker wordt meegenomen in de topografische collectie van het museum.
  • Van 30 juli t/m 3 november staat met Beeldlust het werk van kunstenaar Pier Pander centraal.
  • In het najaar is er een prachtige tentoonstelling over het Bauhaus: een bekend opleidingsinstituut dat in 1919 in Duitsland werd opgericht, voor architecten en ambachtslieden, maar ook voor kunstenaars. In deze tentoonstelling wordt o.a. gekeken naar de invloed van De Stijl op het Bauhaus.

Iedereen is van harte welkom
“We willen onze inwoners laten ervaren hoe leuk een museum kan zijn. Ook zijn er inwoners die elders wel musea bezoeken, maar nog nooit in het ‘eigen’ Museum Dr8888 zijn geweest. Er is regelmatig van alles te doen en te zien. Iedereen is dus van harte welkom”, aldus wethouder Sijperda. De gemeente Smallingerland geeft het museum een subsidie van €15.000,- om deze actie mogelijk te maken.