Home / Projecten / Cultuur / Leeuwarden – Fryslân 2018

Leeuwarden – Fryslân 2018

Het hele jaar bruist het in heel Friesland van de activiteiten. Natuurlijk ook op grote schaal in Drachten en omstreken. Bekijk hier de verschillende projecten in Smallingerland het kader van Leeuwarden – Fryslân 2018.

Het hele jaar bruist het in heel Friesland van de activiteiten. Natuurlijk ook op grote schaal in Drachten en omstreken. Bekijk hier de verschillende projecten in Smallingerland het kader van Leeuwarden - Fryslân 2018.

In Smallingerland zijn een aantal grote projecten. Daarnaast komen steeds meer initiatieven van de plaatselijke bevolking.

Finestra Aperta
Op het Gaastereiland in Drachten, in de grootste bamboedome ooit gebouwd in Europa, komen muziek- en circustheater bij elkaar. De kaartverkoop voor deze zinderende voorstelling in het kader van CH2018 is gestart. Kijk op de website van De Lawei voor de kaartverkoop. De première voor Finestra Aperta staat gepland voor zaterdag 2 juni 2018.

Finestra Aperta (Open venster) gaat over de zoektocht naar balans. Middelpunt in de bamboedome is een enorme mobile, zowel in doorsnede als in hoogte. Fascinerende karakters klimmen over touwen, kooien en dwarsbalken. Ze zweven door het luchtruim en tarten de zwaartekracht, geleid door een onvoorspelbare kracht: de muziek. Grooves, beats, bandoneonklanken. Soms loom, soms opzwepend. Soms in harmonie, soms chaotisch. Zeven acrobaten en vijf muzikanten zoeken samen met het publiek naar evenwicht, houvast. Maar zodra alles in balans lijkt, is er altijd wel iemand die wankelt…

Simmerdeis
Simmerdeis is hét culturele festival van Smallingerland. Het vindt dit jaar plaats van 28 juni tot 1 juli. Circusacts, bijzondere toneelvoorstellingen, experimenteel theater, straattheater en kindervoorstellingen. Niets is te gek op het Simmerdeisfestival. Wat helemaal leuk is: veel voorstellingen en alle muziekacts op het hoofdpodium op het Slingepark zijn gratis. Meer informatie vind je op www.simmerdeis.nl.

Bestemming Drachten
Deze zomer is er van alles te doen en beleven op De Tussendiepen. Op 28 juni 2018 opent de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 in het oudste industriële gebouw van Drachten, De Sluisfabriek. Kunstenaars presenteren hier drie maanden lang hun visie op de toekomst van Drachten. Drachtsters zijn van harte welkom om deel te nemen aan een cultureel programma dat bestaat uit workshops, film en performances. Deze tentoonstelling is onderdeel van Bestemming Drachten. Op de vier toegangswegen naar Drachten komen eigentijdse stadsmarkeringen in de vorm van kunst. Zie Bestemming Drachten voor meer informatie.

International Shantyfestival
Voor één dag, namelijk 8 september, is Drachten weer een bruisende havenstad waar de zeemansliederen en shanty’s te horen zijn. Een internationaal gezelschap van koren en groepen nemen het publiek mee op de muzikale woelige baren van weleer. De shanty’s werden gezongen met het aan boord brengen van de lading en de heimweeliederen klonken na het werk aan boord. Heimwee naar hun geliefden, heimwee naar huis.

The Never Ending Orchestra
Viert de kracht van muziek om door heel Europa mensen met elkaar te verbinden en hiermee de lokale “communities” (mienskip) positief te beïnvloeden. Producer Stichting CityProms en met hen vele andere artists en organisaties zijn al begonnen. Het speciaal geschreven thema van The Never Ending Orchestra wordt gelanceerd als het eerste hoogtepunt op Nieuwjaarsdag 2018 en wordt digitaal verspreid door heel Europa als een digitale en live handtekening van LWD 2018. Voor meer informatie zie www.neo.frl.

De Reis
De Reis is een community art programma dat werkt in de haarvaten van de Friese gemeenschap en dat de culturele kracht van onze provincie zichtbaar maakt. De Reis stelt onderwerpen aan de orde die in de (Friese) samenleving spelen, nu en in de toekomst. Kunstenaars geven samen met deelnemers uit allerlei betrokken community’s een artistiek antwoord op actuele maatschappelijke vragen.

Leen een Fries
Binnenkort lanceren de Friese bibliotheken een splinternieuw platform. Leen een Fries brengt mensen die weten, en mensen die wíllen weten, samen. Omdat de mooiste verhalen schuilen in kleinschalige ontmoetingen.  Voor meer informatie zie www.leeneenfries.nl.

Lân fan taal
Lan fan taal is een vrijstaat voor álle talen van de wereld, waarin alle talen gelijk zijn en taal grenzeloos is. Lân fan taal geeft ruimte om het belang en de diversiteit van taal te leren kennen, ervaren en vooral voelen. Gedurende heel 2018 vieren we de taal met activiteiten, voorstellingen, kunstwerken, tentoonstellingen en ruimtelijke installaties in Leeuwarden en Friesland.  Zie www.lanfantaal.frl.

Brug, Brêge, Bridge-project
In 2018 wordt op alle beweegbare bruggen in Smallingerland kunst geprojecteerd, bijvoorbeeld een foto of gedicht. Ook in Smallingerland worden twee bruggen versierd. Zie www.brugbregebridge.nl.