Home / Projecten / Cultuur / Tútsjend Ark in Woksteeg en Kerkstraat

Tútsjend Ark in Woksteeg en Kerkstraat

Op de foto ziet u de Drachtster beautyblogster Liset van der Stoep (van beautydagboek.com) in actie met haar favoriete handgereedschap, de wimperkrultang.

Tútsjend Ark betekent kussend gereedschap en is een ode aan het Drachtster handgereedschap. Dit kunstwerk is vanaf eind 2019 te zien in de Woksteeg en de Kerkstraat Beeldend kunstenaar Loes ten Anscher liet zich inspireren door de Drachtster Dada-beweging van 100 jaar geleden. De schoenmakers Thijs en Evert Rinsema stonden indertijd aan de wieg van deze beweging. Eind 2019 kun je het kunstwerk Tútsjend Ark bekijken in de Woksteeg en de Kerkstraat.

In het laatste weekend van januari zet Loes voor het kunstwerk Tútsjend Ark uw favoriete handgereedschap graag op de foto. Mei jo ark ek meedwaan? Mag uw gereedschap ook meedoen? Van uw gefotografeerde gereedschap maakt Loes silhouetten. Zij versieren straks het lichtgevende plafond in de Woksteeg. Het plafond reageert via een innovatieve techniek op de ‘onderdoor-gangers’. Die kussen het gereedschap als het ware wakker. Vijf van die gereedschappen gaan door naar de Kerkstraat als Big Five. Daar worden ze omgebouwd tot manshoge, ronddraaiende lampionnen, die elkáár van tijd tot tijd, blozend, gaan zoenen.

Handgereedschap kan van alles zijn
“Als je er goed over nadenkt, wordt er door werkelijk iedereen dagelijks gebruik gemaakt van gereedschappen en tooltjes”, mijmert Loes. “Handgereedschap kan van alles zijn: het kan gebruikt worden in de keuken, de garage of de tuin. Het kan te vinden zijn op zolder of boven de schoorsteen, in de kelder, het kantoor of de praktijkruimte. Of…in de slaapkamer. Het gaat om gereedschap dat gebruikt wordt als een verlenging van de hand. Elektrisch of pneumatisch gereedschap valt natuurlijk af. Het is trouwens ook niet de bedoeling dat er een paard voor van stal gehaald moet worden!” vervolgt zij grijnzend.

In de stemming komen op DWJM
Ten Anscher werkt samen met filmmakers van Local Androids aan een aantal filmpjes over Drachtsters en hun favoriete gereedschap. Op deze website zijn deze filmpjes binnenkort ook te zien. Heeft u al een nieuwe agenda voor 2019? Noteer dan Tútsjend Ark voor het laatste weekend van januari en laat uw gereedschap fotograferen voor dit unieke kunstproject.

Verbetering en vernieuwing centrum
Met beeldende kunst wil de gemeente de stegen aantrekkelijk maken. De stegen moeten met de kunst zowel overdag als ’s avonds een bijzondere belevenis worden. In andere stegen in Drachten is nieuwe bestrating, verlichting, gevelverbetering, zitgelegenheid en of groen toegevoegd zoals in de Blomstraat en de verbinding Vogelzang/Houtlaan.