Home / Projecten / Cultuur / Tútsjend Ark in Woksteeg en Kerkstraat

Tútsjend Ark in Woksteeg en Kerkstraat

Tútsjend Ark betekent kussend gereedschap en is een ode aan het Drachtster handgereedschap. Dit kunstwerk is vanaf eind 2019 te zien in de Woksteeg en de Kerkstraat Beeldend kunstenaar Loes ten Anscher liet zich inspireren door de Drachtster Dada-beweging van 100 jaar geleden. De schoenmakers Thijs en Evert Rinsema stonden indertijd aan de wieg van deze beweging. Eind 2019 kun je het kunstwerk Tútsjend Ark bekijken in de Woksteeg en de Kerkstraat.

In het laatste weekend van januari heeft Loes 98 Drachtster gereedschappen op de foto gezet. Van de gefotografeerde gereedschap maakt Loes silhouetten. Zij versieren straks het lichtgevende plafond in de Woksteeg. Het plafond reageert via een innovatieve techniek op de ‘onderdoor-gangers’. Die kussen het gereedschap als het ware wakker. Vijf van die gereedschappen gaan door naar de Kerkstraat als Big Five. Daar worden ze omgebouwd tot manshoge, ronddraaiende lampionnen, die elkáár van tijd tot tijd, blozend, gaan zoenen.

Verzamelen van Drachtster zoenen

Op donderdag 14 januari kan je Loes samen met geluidsvrouw Leonie van Dijk tegenkomen op het Raadshuisplein tijdens de markt. Zij verzamelen tussen 11.30 en 12.30 uur Drachtster zoenen.

Bekijk hier de 5 filmpjes van bekende Drachtsters met hun handgereedschap
Ten Anscher werkte samen met filmmakers van Local Androids aan een 5 tal filmpjes over Drachtsters en hun favoriete gereedschap.

  • Klinken in Drachten (YouTube) – Haiko en Rutger van Van der Werff repareren met hun favoriete handgereedschap een boot in dit filmpje.
  • Wimperkrullen in Drachten (YouTube) – Beautydagboekblogster Liset van beautydagboek.com krult in dit filmpje haar wimpers met haar favoriete gereedschap.
  • Robot-bouwen in Drachten (YouTube) – Kinderen van OBS De Meander en PCBO De Voorde zetten een robot van Innovatie Cluster Drachten in elkaar met hun kleine, favoriete gereedschap.
  • Sleutelen in Drachten (YouTube) – Ben van Ben’s Doe-Het-Zelf garage draait de bouten van een autowiel er af met zijn favoriete gereedschap.
  • Wokken in Drachten (YouTube) – Wang Jin Min van Phoenix Wok wokt een heerlijke maaltijd met zijn favoriete gereedschap.

Heeft u al een nieuwe agenda voor 2019? Noteer dan Tútsjend Ark voor het laatste weekend van januari en laat uw gereedschap fotograferen voor dit unieke kunstproject.

Verbetering en vernieuwing centrum
Met beeldende kunst wil de gemeente de stegen aantrekkelijk maken. De stegen moeten met de kunst zowel overdag als ’s avonds een bijzondere belevenis worden. In andere stegen in Drachten is nieuwe bestrating, verlichting, gevelverbetering, zitgelegenheid en of groen toegevoegd zoals in de Blomstraat en de verbinding Vogelzang/Houtlaan.