Home / Projecten / Duurzaamheid / Circulaire economie / Afvalverzameling

Afvalverzameling

Smallingerland wil zo weinig mogelijk afval produceren. Daarom hebben wij ons als doel gesteld in 2025 niet meer dan 30 kilo afval per persoon over te houden.We zitten nu zo rond 150 kilo per persoon per jaar. We hebben daarom nog een hele weg te gaan. Als tussenstap gaan we voor maximaal 100 kilo per persoon per jaar in 2020. Veel andere gemeenten hebben dezelfde doelstelling.

Op dit moment bestaat het restafval nog voor 85 % uit ander afval dat daar niet in thuishoort, zoals papier, plastic, glas en g.f.t.-afval. Als we die grondstoffen uit ons afval gescheiden inleveren, kunnen deze hergebruikt worden en zijn er minder grondstoffen nodig voor nieuwe producten. Door beter afval te scheiden werken we dus samen aan een gemeente zonder afval!

30 kilo afval in 2025. Dat is realiseerbaar. En jij kunt daar een bijdrage aan leveren. Hoe?
1. Door zo min mogelijk verpakkingsmaterialen (of spullen) in huis te halen.
2. Door spullen die je niet meer wilt hebben naar de kringloopwinkel te brengen of er een andere bestemming voor te zoeken.
3. Door afval dusdanig te scheiden dat materiaalsoort bij materiaalsoort komt en daarna aan te bieden in de rolemmer, de PMD-zak, bij een ecoparkjes of in te leveren bij het ecostation.

Wat hoort in welke afvalbak?
Op de website mijnafvalwijzer.nl staat informatie over welk afval in welke afvalbak moet. Wat mag er bij het restafval en wat mag er in een PMD-zak, dat ziet u hier.

Nog makkelijker is de afvalscheidingswijzer. Daar typ je in wat je wilt weggooien en de afvalscheidingswijzer vertelt je in welke bak je het kunt gooien. Zie afvalscheidingswijzer.

Ecoparkjes bij u in de buurt
De gemeente Smallingerland heeft een aantal ecoparkjes: een locatie bij u in de buurt waar u in ondergrondse containers voor textiel, plastic verpakkingen, glas en papier kwijt kunt. Zo maken we afval scheiden nog makkelijker.

Elektrische apparten en lampen inleveren
Zowel kleine als grote elektrische en elektronische apparaten (met een stekker of batterij) en energiezuinige lampen als TL-buizen, spaarlampen en LED-lampen, mogen niet bij het vuilnis worden gezet.
Waar kunt u deze apparaten en lampen kwijt?

Bij de winkel: “oud voor nieuw”
Wordt een nieuw apparaat of energiezuinige lamp gekocht, dan kan het oude exemplaar gratis worden ingeleverd bij de winkel van aankoop. Het moet dan wel een gelijksoortig product zijn. Een oude TV voor een nieuwe TV, een oude spaarlamp voor een nieuwe.

Bij de ECO-stations
Uw (energiezuinige) lampen, LED-lampen en TL-buizen kunt u kwijt bij ECO-station aan de Boeg. Gebruikte elektrische- en elektronische apparaten kunt u brengen naar het ECO-station aan De Hemmen.

Scholen en verenigingen
Ook bij scholen/verenigingen kunt u uw kleine apparaten kwijt. Kijk op  wecycle.nl voor inzamelpunten. Kijk bij WEYCLE-ZOEKER. Hier vindt u ook de winkels die zich hebben aangemeld als inzamelpunt.

Blipverts
Een Blipvert is een afvalinzamelstation, waarin u afval kwijt kunt dat eigenlijk niet thuishoort in de grijze container. Voorbeelden hiervan zijn cartridges, batterijen, spaarlampen, telefoons, Cd’s en dvd’s, adapters en overige spullen zoals elektrische tandenborstels en afstandsbedieningen.