Home / Projecten / Duurzaamheid / Een groen dak: Hoe zit dat?

Een groen dak: Hoe zit dat?

Een dak met sedumplanten is een groene vervanger van een dak met kiezels of zwarte bitumen dakbedekking. Daarnaast isoleert een groen dak beter en levert het een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Tuinambassadeur Elizabeth Binsbergen geven je tips over de aanschaf en aanleg van zo’n groen dak.

Elizabeth en haar man genieten al 7 jaar van het groene dak op hun schuur. “Mijn man heeft vanuit zijn werkkamer een mooi uitzicht op alle planten en de vlinders en bijen die op het groen afkomen. Dat is toch veel beter dan uitzicht op zo’n zwart vlak. Wat mij echt opvalt is het temperatuurverschil in de schuur. Het dak isoleert zo goed, dat het verschil van binnen ten opzichte van buiten wel 5 graden kan zijn.”

Groen dak en regenton met subsidie betaalbaar
Voor een groen dak heb je een drainageplaat, speciale watervasthoudende grond en sedumplanten of andere vetplanten nodig. Met de subsidie van de gemeente hoeft de installatie van een groen dak niet veel te kosten. De doe-het-zelvers besparen sowieso geld bij de aanleg. “Je hebt er bijna geen onderhoud aan”, vertelt Elizabeth. Ook kun je subsidie krijgen voor de aanschaf van een regenton. Meer informatie over de subsidies en het aanvraagformulier vindt je op deze website.

 

Tips van Elizabeth: Waar moet je op letten bij een groen dak?

  • Er zijn een aantal bedrijven gespecialiseerd in de aanleg van groene daken. Google maar eens ‘groen dak’ of ‘sedum dak’.
  • De basis is een stevige dakconstructie. Laat uw dak keuren door een bouwkundige of aannemer voordat u het groene dak aanlegt.
  • Zorg ervoor dat de onderlaag goed dicht is. “Wij hebben eerst vijverfolie aangebracht op het dak.” U kunt ook een dakdekker vragen om dit voor u te doen.
  • Gebruik planten met wortels die niet zo diep gaan. Anders beschadigt de folie en krijgt u lekkage.
  • Voor een strak geheel kunt u de planten in vlakken of per soort planten. Door de planten door elkaar heen te planten ontstaat er een geheel en dan valt het minder op als een plantsoort niet zo goed aanslaat.
  • De herfst, en vooral de maand september, is de meest ideale tijd voor de aanleg van het dak. De lente is ook een geschikt seizoen.
  • Kies voor vetplanten. Een dak met gras of andere planten is ook mogelijk, maar daar heeft u wel onderhoud aan. Vetplanten houden water gemakkelijk vast en kunnen ook tegen lange periodes van droogte.

 

Ga voor groen en voor diversiteit!
Door groen, bloemen, bijen, en andere dieren in uw tuin te verwelkomen houdt u ongewenste dieren, zoals mieren buiten de deur. Naast een groen dak is er nog veel meer mogelijk. Uw tuin groener en diervriendelijker maken kan al met kleine aanpassingen en daar helpen de tuinambassadeurs u graag bij. Bezoek de kraam van de tuinambassadeurs op de paasjaarmarkt van 22 april in Drachten of neem contact op.

Meer weten?
Heeft u een specifieke vraag over het vergroenen van uw tuin of wilt u meer weten over groene daken? De tuinambassadeurs komen graag bij u langs om met u te bekijken wat er mogelijk is. Het advies van de tuinambassadeurs is gratis. Neem contact op via 0512 – 581 234 of mail uw vraag naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van ‘Aanvraag tuinambassadeurs’.