Home / Projecten / Duurzaamheid / Klimaat / Tuintips van uw tuinambassadeur Jolanda

Tuintips van uw tuinambassadeur Jolanda

Maandelijks geeft tuinambassadeur Jolanda Booi in de Breeduit tuintips die passen bij het seizoen. April doet wat hij wil. Tuinen worden opgefleurd door vele voorjaarsbloemen, maar maart en begin april kan nog wel een verraderlijke vorst geven. Pas daarom op met perkplanten die hier niet tegen kunnen.

Ongewenste planten
Als de grond het toelaat, is dit een mooie periode om ongewenste zaailingen te verwijderen uit de grond. Dit scheelt u later in het jaar een hoop werk. Heeft u kippen? Geef hen dan deze jonge plantjes. Dat vinden ze heerlijk!

Klimplanten
De knoppen van klimplanten beginnen uit te lopen. Nu kunt u goed zien welke stengels dood zijn. Deze kunt u wegsnoeien. Klimplanten die flink gesnoeid mogen worden zijn kamperfoelie, klimop, klimrozen en winterjasmijn.

Planten delen
Maart is een goede periode om vaste planten te delen. Graaf de pol uit met een spitvork en steek met een schep de pol doormidden. Kleinere stukken kunnen met de hand worden gescheurd. Je kunt ‘delen’ ook opvatten als delen met je buren, vrienden en familie. Deel er lekker op los!

Binnen stekken en zaaien
Stek en zaai de eerste plantjes alvast in huis achter glas. Maak het niet te warm voor ze, dan schieten ze door. Als het straks warmer wordt, kunnen ze naar buiten.

Wil je een groenere en bloeiende tuin?

Maar wil je advies over hoe je dat aan kunt pakken? De tuinambassadeurs van de gemeente geven  gratis advies over het vergroenen van uw tuin. Bel naar 0512 – 581 234 of mail je vraag naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van ‘Aanvraag tuinambassadeurs’.

De voordelen van een groene tuin zijn:

  • Minder wateroverlast;
  • Een verkoelende werking;
  • Meer vogels;
  • Meer vlinders;
  • Hogere biodiversiteit;
  • Een groene tuin kan onderhoudsvriendelijker zijn

Heb je een idee voor een groenere buurt?
Mail deze dan naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van ‘Idee voor een groene buurt’. Dan wordt er in het kader van Operatie Steenbreek afgewogen of het idee verder kan worden uitgewerkt tot een ontwerp