Home / Projecten / Duurzaamheid / Tuintips voor deze maand

Tuintips voor deze maand

Vanaf afgelopen zomer beschikt de gemeente over een team van 10 tuinambassadeurs. Maandelijks geven deze ambassadeurs hier en in de Breeduit tuintips die passen bij het seizoen. Graag horen zij ook van jou! Heb je een idee voor een groenere buurt? Mail deze dan naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van ‘Idee voor een groene buurt’.

We merken dat de dagen langer worden. Dit is een mooi moment om rustig in de tuin rond te lopen en te kijken naar de knoppen die hier en daar verschijnen. Heeft u de narcissen al zien bloeien? En als het mooi weer is verschijnen de eerste bijen ook al. Die halen al dankbaar hun voedsel uit de bloeiende sneeuwklokjes en krokussen. Wat kunt u in het voorjaar al in de tuin doen?

Regenton
Vang zoveel mogelijk water op, want dit kunt u in de warmere dagen weer gebruiken. Zorg ervoor dat regentonnen afgeschermd zijn aan de bovenzijde, zodat er geen vogeltjes in kunnen raken.

Ongewenste planten
Als de grond het toelaat, is dit een mooie periode om ongewenste zaailingen te verwijderen uit de grond. Dit scheelt u in de zomer een hoop werk, als het al echte, grote planten worden.

Planten kiezen & zaden bestellen
Maak een overzicht van de bloemen, planten en groenten die u straks in uw tuin wilt hebben. Denk bij uw keuze van groenten aan wat u graag en vaak eet. Kruiden zoals peterselie en bieslook zijn altijd handig. Combineer kruiden met een paar leuke bijen- en vlindertrekkende planten. Bijen komen op de bloemen af en zorgen voor bestuiving van andere planten in uw tuin, waardoor u meer bloemen en vruchten krijgt. U kunt ook alvast de indeling van de tuin bedenken, door alle gewenste planten op een tekening in te tekenen. Kijk bij de plaatselijke zadenhandel of online welke soorten u wilt hebben en bestel deze alvast. Bewaar zaden tot het planten op een koele plaats. Doe inspiratie op tijdens de Noordelijke Zadenmarkt op 9 maart in zorgkwekerij Passiflora in Drachten.

Grasmaaier
Laat de grasmaaier nakijken in deze periode. De reparateur heeft het nu nog niet zo druk met dit gereedschap, dan bent u de maaier niet zo lang kwijt.

 

Wil je graag een groenere en bloeiende tuin?

Wil je advies over hoe je dat aan kunt pakken? De tuinambassadeurs van de gemeente geven u gratis advies over het vergroenen van uw tuin. Bel naar 0512 – 581 234 of mail uw vraag naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van ‘Aanvraag tuinambassadeurs’.

De voordelen van een groene tuin zijn:

  • Minder wateroverlast;
  • Verkoelende werking;
  • Meer vogels;
  • Meer vlinders;
  • Hogere biodiversiteit;
  • Een groene tuin kan onderhoudsvriendelijker zijn!