Home / Projecten / Duurzaamheid / Winst met energie

Winst met energie

Sport Fryslân is in opdracht van gemeente Smallingerland en de Provincie Fryslân bezig om sportverenigingen te helpen bij het verduurzamen van hun sportaccommodatie.

In Smallingerland zijn er zo’n 20 sportverenigingen met een eigen accommodatie. Zij kunnen een gratis energiescan aanvragen. Daarmee weten ze wat ze aan energiebesparing kunnen doen, maar ook wat voor hen de mogelijkheden zijn voor duurzame energie. Energiebesparen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Simpele oplossingen als een timer op de frisdrankkoelkast en de biertap kunnen al een behoorlijke besparing opleveren.

De sportverenigingen die willen investeren in verdere energiebesparing of duurzame energie opwekking kunnen daarvoor subsidie aanvragen. Ze kunnen 30% van de investering via de subsidie realiseren.

Korfbalvereniging Drachten
Inmiddels heeft een aanzienlijk deel van de sportverenigingen in Smallingerland al een energiescan laten uitvoeren. In heel Friesland zijn er zelfs al 60 energiescans uitgevoerd. De 60ste scan is uitgevoerd bij korfbalvereniging KV Drachten. De eerste indrukken vanuit de energiescan bij KV Drachten laten zien dat er nog veel energiewinst valt te behalen voor de vereniging. Besparingsmogelijkheden zijn bijvoorbeeld led-lampen in kantine en kleedkamers, minder verlichting, timers op de koelapparatuur, vriezers met ijsjes in de winter uitzetten, de vloerverwarming in de hal in de zomer uitschakelen, timer op de verwarming.
Met de maatregelen uit de energiescan kan KV Drachten veel energie en daarmee geld besparen. Daarnaast wil men in de toekomst ook de mogelijkheden van het investeren in duurzame energie, zoals zonnepanelen, gaan onderzoeken.

Duurzame, schone, sociale en veilige gemeente
Ambitie van de gemeente Smallingerland is om in 2040 een duurzame, schone, sociale en veilige gemeente zijn. Het project “Win(st) met Energie!” geeft invulling aan de ambities en doelstellingen die zijn geformuleerd binnen de Routekaart Duurzaam Smallingerland 2040 en daarom biedt de gemeente deze energiescan aan sportverenigingen met een eigen accommodatie aan.

Wilt u meer weten: duurzaamheid@smallingerland.nl