Kunstzinnig Raadhuisplein


Datum: 13-05-2017

Locatie: Raadhuisplein en De Marke Drachten


Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse Kunstbeweging De Stijl is opgericht. In heel Nederland wordt dit gevierd met het thema: Mondriaan tot Dutch Design, 100 jaar De Stijl. Ook winkelcentrum Raadhuisplein / De Marke neemt hier op haar eigen manier aan deel.

Winkeliers aan het Raadhuisplein en de Marke geven vorm aan dit thema door producten, in de kleuren gebruikt door Mondriaan, in de winkel te etaleren. Gele, blauwe en rode kledingstukken hangen naast elkaar te pronken.
Naast deze acties in de winkels, organiseert de winkeliersvereniging zaterdag 13 mei aanstaande verschillende activiteiten en wordt jong en oud uitgedaagd een kunstzinnige bijdrage te leveren.

Activiteitenprogramma
Op zaterdag 13 mei worden alle bezoekers tussen 10.00-17.00 uur uitgenodigd hun creativiteit te tonen en deel te nemen aan de verschillende activiteiten die, voor het grootste gedeelte aan De Marke, georganiseerd zullen worden.
Zo is onder andere Mannetje Mondriaan aanwezig. Hij loopt de gehele dag in ‘rechte lijnen’ door het centrum, op en over alles en iedereen heen die hij op zijn pad tegenkomt. Bezoekers worden uitgenodigd om in het ‘Mondriaanstraatje’ ,die bij de  Albert Heijn opgezet zal worden, hun bijdrage te leveren aan grote schilderwerken.
Kinderen kunnen zich laten schminken en de Kunstige Dame deelt een kleurrijke versnapering uit.
Voor elke bezoeker, jong en oud, ligt er een winkeltas klaar om tot kunstwerk om te toveren.
Bezoekers kunnen van verschillende materialen gebruik maken, om zo van hun winkeltas een waar kunstwerk in ‘Mondriaansfeer’ te creëren. Deze tas kan vervolgens worden ingeleverd, om hem na een week, gevuld met leuke attenties en kans op verrassende prijzen, weer af te halen.

Tentoonstelling
Na een dag vol creativiteit is het tijd om alle kunstwerken tentoon te stellen. De grote schilderen, gemaakt door alle bezoekers tezamen, en de tot kunst verheven winkeltasjes worden aan het raam in het pand naast de Score tentoongesteld. Alle bezoekers van het winkelcentrum kunnen deze vorm van kunst gedurende de week na het event komen bewonderen.