Leeuwarden-Fryslân 2018


Datum: 31-12-2017


Leeuwarden-Fryslân is de culturele hoofdstad van Europa in 2018. Het hele jaar bruist het in heel Friesland van de activiteiten. Natuurlijk ook op grote schaal in Smallingerland. En iedereen kan daaraan meedoen. Samen genieten van cultuur voor iedereen. Voor jou en de buurvrouw, voor de bakker en de vrijwilliger in de bibliotheek.

In Smallingerland zijn een aantal grote projecten. Daarnaast komen steeds meer initiatieven van de plaatselijke bevolking.

 

1. Finestra Aperta:  Op het Gaastereiland, nabij Drachten, in de grootste bamboedome ooit gebouwd in Europa, komen muziek- en circustheater bij elkaar. De kaartverkoop voor deze zinderende voorstelling in het kader van CH2018 is gestart (www.lawei.nl). De première voor Finestra Aperta staat gepland voor zaterdag 2 juni 2018.
Finestra Aperta (Open venster) gaat over de zoektocht naar balans. Middelpunt in de bamboedome is een enorme mobile, zowel in doorsnede als in hoogte. Fascinerende karakters klimmen over touwen, kooien en dwarsbalken. Ze zweven door het luchtruim en tarten de zwaartekracht, geleid door een onvoorspelbare kracht: de muziek. Grooves, beats, bandoneonklanken. Soms loom, soms opzwepend. Soms in harmonie, soms chaotisch. Vijf acrobaten en vijf muzikanten zoeken samen met het publiek naar evenwicht, houvast. Maar zodra alles in balans lijkt, is er altijd wel iemand die wankelt…

2. Turfrace 2018: De start en de finish van deze ouderwetse overlevingstocht is in de Drachtsterfeart, aan het Moleneind in Drachten. De race voert langs de dorpen Oudega, Smalle Ee, Opeinde, Rottevalle en het buurtschap Buitenstvallaat. In de dorpen worden activiteiten georganiseerd voor de skûtsjes die tijdens de race deze dorpen aandoen. Dat maakt de race extra spannend en is voor de toeschouwers een leuk spektakel om naar te kijken. De mast moet een aantal keren gestreken worden in het centrum van Drachten en in Opeinde.

3. International Shantyfestival: Voor één dag is Drachten weer een bruisende havenstad waar de zeemansliederen en shanty’s te horen zijn. Een internationaal gezelschap van koren en groepen nemen het publiek mee op de muzikale woelige baren van weleer. De shanty’s werden gezongen met het aan boord brengen van de lading en de heimweeliederen klonken na het werk aan boord. Heimwee naar hun geliefden, heimwee naar huis.

4. The Never Ending Orchestra viert de kracht van muziek om door heel Europa mensen met elkaar te verbinden en hiermee de lokale “communities” (mienskip) positief te beïnvloeden. Producer Stichting CityProms en met hen vele andere artists en organisaties zijn al begonnen. Het speciaal geschreven thema van The Never Ending Orchestra wordt gelanceerd als het eerste hoogtepunt op Nieuwjaarsdag 2018 en wordt digitaal verspreid door heel Europa als een digitale en live handtekening van LWD 2018. Voor meer informatie zie www.neo.frl.

5. De Reis: De Reis is een community art programma dat werkt in de haarvaten van de Friese gemeenschap en dat de culturele kracht van onze provincie zichtbaar maakt. De Reis stelt onderwerpen aan de orde die in de (Friese) samenleving spelen, nu en in de toekomst. Kunstenaars geven samen met deelnemers uit allerlei betrokken community’s een artistiek antwoord op actuele maatschappelijke vragen.

6. Leen een Fries: Binnenkort lanceren de Friese bibliotheken een splinternieuw platform. Leen een Fries brengt mensen die weten, en mensen die wíllen weten, samen. Omdat de mooiste verhalen schuilen in kleinschalige ontmoetingen.  Voor meer informatie zie www.leeneenfries.nl.

7. Lân fan taal is een vrijstaat voor álle talen van de wereld, waarin alle talen gelijk zijn en taal grenzeloos is. Lân fan taal geeft ruimte om het belang en de diversiteit van taal te leren kennen, ervaren en vooral voelen. Gedurende heel 2018 vieren we de taal met activiteiten, voorstellingen, kunstwerken, tentoonstellingen en ruimtelijke installaties in Leeuwarden en Friesland.  Zie www.lanfantaal.fr.

8. Balk festival Noord: BALK is de landelijke bond voor alle koren en groepen die lichte muziek op hun repertoire hebben. BALK ondersteunt en stimuleert deze vorm van amateurkunst op vele manieren. Op 27 mei 2018 vindt het Balk festival Noord plaats in Drachten.

9. Open Nederlandse Fanfare: Fanfares uit binnen- en buitenland gaan met elkaar de felle strijd aan voor de begeerde titel: Nederlands Kampioen! Meer dan 30 fanfares strijden in 5 divisies om aansprekende prijzen. In alle divisies wordt één verplicht werk gespeeld en ruim 1500 muzikanten zijn tijdens dit muziekfestijn van de partij. Een geblindeerd juryteam beoordeelt de werken. Klik hier voor meer informatie.

10. Brêgeproject: In 2018 wordt op alle beweegbare bruggen in Smallingerland kunst geprojecteerd, bijvoorbeeld een foto of gedicht.

11. Oranjewoud Festival: Klassieke muziek heeft nog steeds niet aan actualiteit en urgentie ingeboet. Tegelijk wil het festival een verbinding leggen tussen kwaliteit en toegankelijkheid door een gratis en laagdrempelig gemeenschapsfestival te vervlechten met een hoogwaardig, internationaal muziekprogramma.