Turfrace 23 april!


Datum: 23-04-2016

Locatie: Drachten en omgeving


Skûtsjesilen op z’n stoerst!

Drie jaar na de eerste editie vindt er weer een echte turfrace plaats die in Drachten start en langs verschillende dorpen van Smallingerland voert. Het is een race met skûtsjes waarvan er een groot aantal zo’n eeuw geleden in Drachten zijn gebouwd. Zo doet de Kampioen van de IFKS kampioenschappen 2013, Sikke Heerschop, mee en de 1e winnaar van de turfrace in 2013, Jelle Talsma met skûtsje “De Jonge Jan” verdedigt zijn titel. Er zal door ca. 15 skûtsjes gestreden worden om “De Gouden Loefbitter”. Een kist met turven gaat mee aan boord van elk schip om in Oudega weer te worden gelost.
De skûtsjes vertrekken om 9.00 uur ’s ochtends vanaf het Moleneind in Drachten om via Opeinde naar Rottevalle te zeilen. Als de wind tegen is gaan de bemanningen bomen en jagen, want de motor mag niet worden gebruikt! Onderweg komt men naast tegenwind in de smalle kanalen, verschillende bruggen tegen waarvoor de mast moet worden gestreken. Een spektakel om te zien! De 6 dorpen waar de skûtsjes passeren, onthalen de schepen en hun bemanning op ludieke wijze met muziek. De bemanningen gaan hier ook opdrachten uitvoeren. Op de terugweg van Rottevalle zeilen ze naar Buitenstverlaat waar de schippers op de scheepswerf van Haiko van der Werff een gloeiend hete klinknagel in een oud schip gaan slaan. Verder is bij de werf live muziek, is er voor de bezoekers pannenkoeken en soep en laat een smid demonstraties van smeedwerk zien. Hierna zeilen de skûtsjes verder naar de dorpen Smalle Ee en Oudega en ook hier is het feest! Op Smalle Ee is een grote jaarmarkt met kroeg ingericht en zijn de dorpsbewoners verkleed in kleding van 100 jaar geleden. Ook gaan de skûtsjes in Smalle Ee zand laden net als vroeger hier het geval was. In Oudega worden de turfracers onthaald op bakbrogge (een lokale lekkernij) en niet te vergeten Beerenburg . De binnengekomen schippers moeten de kop van jut raken alvorens ze weer mogen vertrekken richting Drachten want in het centrum aan het moleneind wordt weer gefinisht! Al met al zijn de schepen zo’n 6 uur onderweg.
Kortom voor het publiek een geweldig spektakel om van dichtbij te zien vanaf de wal of op het water en voor de schipper en bemanning een ware uitdaging en uitputtingslag.

Meer info op: www.turfracesmallingerland .nl