Home / Subsidies / Duurzaamheidslening

Duurzaamheidslening

De gemeenteraad van Smallingerland heeft een bedrag van € 500.000,- beschikbaar gesteld voor duurzaamheidsleningen voor woningeigenaren in Smallingerland. De duurzaamheidslening is een financieel steuntje in de rug van woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen of energie willen opwekken.

De lening
U kunt een lening aanvragen voor energiebesparende en duurzame maatregelen als u eigenaar en bewoner bent van een woning of appartement in de gemeente Smallingerland. De duurzaamheidslening bedraagt minimaal € 2.500,- en maximaal € 15.000,-. Voor zonnepanelen kunt u maximaal een bedrag tot € 7.500 lenen. De looptijd van een lening tot € 7.500 is tien jaar. Voor leningen tussen € 7.500 en € 15.000 is de looptijd vijftien jaar. De rente staat gedurende de gehele looptijd vast en vervroegd aflossen is boetevrij toegestaan. Het rentepercentage van de duurzaamheidslening is altijd 3% lager dan het normaal geldende markttarief.

Hoe vraagt u een duurzaamheidslening aan?
U kunt via de website www.smallingerland.nl via ‘Bouwen en Wonen’ een aanvraag indienen. De gemeente beoordeelt of u aan de criteria voor de lening voldoet. Als dit het geval is, dan ontvangt u een voorlopige toewijzing. Daarna regelt de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) de verdere afhandeling, waaronder een krediettoets. Het leenbedrag wordt ondergebracht in een bouwkrediet.

Subsidieregeling rijksoverheid
U mag de gemeentelijke duurzaamheidslening combineren met de subsidieregelingen van de rijksoverheid. Bij de rijksoverheid kunt u voor verschillende energiebesparende maatregelen subsidie aanvragen, bijvoorbeeld voor woningisolatie en HR++ of triple glas. Meer informatie vindt u op www.rvo.nl onder SEEH. Dat staat voor Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Voor zonnepanelen kunt u het btw bedrag terugkrijgen dat op uw nota staat. Dat gaat via Belastingdienst. Meer informatie kunt u vinden op duurzaambouwloket.nl.