Home / Subsidies / Duurzaamheid / Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek

Een groenere leefomgeving heeft grote voordelen, zoals minder wateroverlast, hogere biodiversiteit, meer beleving en meer verkoeling. Een groene tuin en leefomgeving trekt meer vlinders, bijen en vogels aan en is vaak op warme zomerdagen enkele graden koeler. Met Operatie Steenbreek willen wij iedereen in Smallingerland enthousiast maken om de tuin te vergroenen. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendig en gezonde samenleving! Binnen Operatie Steenbreek werken gemeente en het waterschap samen met de inwoners aan een groenere leefomgeving. 

Acties Operatie Steenbreek
In 2018 organiseerden we de actie Tegel eruit, plant erin samen met Intratuin en Groei & Bloei. In 2019 werd de succesvolle actie “Tegel eruit, appelboom erin” gehouden in combinatie met Festival B. Totaal leverden 300 inwoners een tegel in voor een appelboom. Verder zijn een aantal schoolpleinen groener ingericht om zo op scholen ook te zorgen voor een beter leefklimaat en meer biodiversiteit.

Tenslotte werkt de actie ook door in gemeentelijke herinrichtingsprojecten. Zo wordt bij het opnieuw in richten kritisch gekeken naar de hoeveelheid verharding. Als de weg smaller kan worden aangelegd, komt er in de nieuwe situatie minder steen terug en meer groen.

Gratis advies van tuinambassadeur
In Smallingerland hebben we ook tuinambassadeurs. Die kunnen je helpen bij je tuin vergroenen. Lees hierover mee onder tuinambassadeurs.

Groene buurtinitiatieven
Asfalt, stenen en tegels zorgen voor een versnelde waterafvoer van regenwater. Daardoor kan wateroverlast ontstaan op lager gelegen plekken. Ook zorgen stenen voor opwarming. Een tuin die vol met stenen ligt, is warmer dan een groene tuin en geeft een minder aantrekkelijke leefomgeving voor bijen, vlinders en vogels. Daarom proberen we in nieuwe plannen zo weinig mogelijk stenen aan te brengen en zoveel mogelijk groen. Misschien zijn er binnen je dorp of wijk ook plekken die je graag groener zou willen zien. Heb je een idee voor een groenere buurt? Mail dan naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van “Idee voor een groenere buurt”.