Home / Subsidies / Duurzaamheid / Wat gebeurt er met uw zonnepaneel als deze ten einde is?

Wat gebeurt er met uw zonnepaneel als deze ten einde is?

Gemiddeld gaat een paneel ongeveer 20 jaar mee. Door veroudering of schade kan een zonnepaneel zijn functie verliezen. Hoe wordt een zonnepaneel gerecycled?

Een zonnepaneel kan in zijn geheel gerecycled worden. Een paneel bestaat uit: een aluminium frame, een glasplaat, de cellen, een kunststof achterplaat, geleiders en EVA-folie. Tijdens het recycling-proces wordt al deze stoffen van elkaar gescheiden. De cellen zelf worden versnipperd en het silicium wordt versmolten met nieuw silicium, om zo als basisgrondstof te dienen voor nieuwe zonnecellen. Het aluminium wordt omgesmolten naar andere aluminium producten. Het glas wordt vermalen tot kleine stukjes en kan dan met de normale glasrecycling meegaan om weer flessen of potjes van te maken. Het kunststof EVA-folie en de achterplaat, die geplakt zit aan de cellen, wordt weggesmolten en verbrandt. Deze warmte wordt gebruikt om de oven op temperatuur te houden. De aansluitdraden kunnen zonder moeite worden gebruikt om als hoogwaardig koper te worden hergebruikt, bijvoorbeeld als kabel of draad.

Inzamelpunt
Is uw zonnepaneel ten einde? Dan kunt u deze inleveren bij het ecostation De Hemmen 99. Het ecostation is geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.45 uur en op zaterdag tot 14.45 uur. Vergeet niet om uw legitimatie mee te nemen.