Home / Cultuur / Rink van der Veldeprijs

Rink van der Veldeprijs

Om voor een nominatie voor de Rink van der Veldeprijs in aanmerking te komen moet een boek geschreven zijn in het Fries of in een van de Friese streektalen, moet het aansluiten bij het werk van Rink van der Velde en moet het een breed lezerspubliek aanspreken. De jury, samengesteld door Tresoar en bestaande uit Andries van Weperen, Alian Akkerman-Hofstra en Janny Bottema-de Jong, buigt zich de komende tijd over de nominaties. Anders dan voorgaande jaren wordt al voor de prijsuitreiking op 15 juni bekendgemaakt welk boek als beste uit de bus komt. Nieuw dit jaar is ook de combinatie van de Rink van der Veldepriis en de start van het schrijversseizoen in het arkje. Samen met FLMD en It Fryske Gea organiseert de gemeente op de 15e van juni een feestelijk evenement bij de schrijversark in de Veenhoop. 

Met de nieuwe opzet, waarvan de bedoeling is om die ook de komende jaren te hanteren, is ook een nieuw reglement opgesteld. Naast de samenvoeging zijn daarin de hoogte van de geldprijs en de bekendmaking van de winnaar van de Van der Veldepriis vastgelegd. Het FLMD stelt 2000 euro beschikbaar voor de winnaar. Nieuw is ook dat al voor de uitreiking bekend wordt gemaakt wie de Van der Veldepriis op 15 juni krijgt overhandigd.

Het FLMD presenteert ook op de 15e welke schrijvers het komende seizoen hun intrek nemen in de ark. Daarnaast geven de bewoners van het afgelopen seizoen een terugblik op hun verblijf.

Maak kennis met genomineerden
De genomineerden zijn Geart Tigchelaar, Willem Schoorstra en Nyk de Vries.
Tigchelaar is genomineerd met zijn boek Bêste jonge. In dit boek beschrijft hij de relatie tussen Tine en Jarich, die af en toe best lastig blijkt te zijn. De nacht van Mare, de roman waarmee Willem Schoorstra genomineerd is, gaat over Mare en Thomas die elkaar in de roerige jaren ’70 ontmoeten in Leeuwarden. Nyk de Vries schreef Renger en is daarmee genomineerd. Renger vertelt het verhaal van een jonge Friese schrijver die in Amsterdam een lift aanneemt van een mysterieuze man. Samen rijden ze richting noorden, waar de hoofdpersoon zijn jeugd doorbracht.

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren