Home / Duurzaamheid / Beweeg en pak de fiets!

Beweeg en pak de fiets!

Nederland staat natuurlijk bekend als een fietsend land, hartstikke gezond! En een groot voordeel is dat fietsen voor veel mensen een laagdrempelige manier van bewegen is. Maar waarom is fietsen eigenlijk zo gezond?

Fietsen is goed voor je hart
Je hart zorgt dat zuurstofrijk bloed naar verschillende delen in het lijf gepompt wordt, zodat het lichaam  wordt voorzien van zuurstof. Maar om het bloed te kunnen voorzien van zuurstof, moet het bloed ook weer richting je hart en longen. Hier heeft het lichaam andere systemen voor nodig, een belangrijke is de pompfunctie van de spieren. Door de spieren te bewegen wordt het zuurstofarme bloed weer richting je hart gepompt. Zit je stil, dan heeft dat dus invloed op de doorstroming van je bloed.

Fietsen zorgt voor een goede afvoer van vocht en afvalstoffen.
Daarnaast is er nog een belangrijk vatensysteem in je lichaam die onder andere zorgt voor de afvoer van vocht en afvalstoffen. Dit is het lymfesysteem. Het lymfestelsel heeft ook een alarmfunctie voor verkeerde stoffen. Mochten de lymfeklieren verkeerde stoffen aantreffen in de lymfe, dan word het afweersysteem gealarmeerd en zorgt deze voor de juiste aanval. Het lymfesysteem heeft geen hart die zorgt voor de doorstroming, hiervoor zijn de spieren van groot belang. Spieren die bewegen zorgen er voor dat het lymfe kan stromen.

Fietsen is goed voor de aanmaak van endorfine
Tijdens bewegen wordt ook endorfine aangemaakt. Een hormoon die zorgt voor een geluksgevoel en een natuurlijke pijnstiller. Het zorgt dat de eerste pijn die ontstaat bij duursport gedempt wordt, dit zorgt er dus voor dat je door kunt gaan. Een zogenaamde runnershigh bestaat echt en bij ongeveer 10 minuten wandelen wordt er al endorfine aangemaakt. Bij racefietsen of hardlopen een paar minuten eerder.  Tijdens het fietsen wordt dus ook endorfine aangemaakt.

Verruil je auto dus eens vaker voor de fiets!

 

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren