Home / Duurzaamheid / Duurzame en mobiele Escape Room

Duurzame en mobiele Escape Room

Een ‘mobiele Escape Room’ maken, dat was de opdracht van de gemeente Smallingerland aan tweedeklas havo en vwo technasiumleerlingen van het CSG Liudger. Het thema van de Escape Room is: Duurzaamheid. Afgelopen weken zijn de tweedeklassers druk bezig geweest met dit project.

De opdracht
De scholieren hebben gewerkt aan twee deelopdrachten. Eerst maakten ze een ontwerp van een Escape Room op schaal. De Escape Room is gemaakt van duurzaam materiaal. Hij is demontabel en kan zo in de kofferbak van een (duurzame) auto. Het tweede deel van de opdracht was het bedenken én maken van een Escape Room spel waarbij de spelers iets leren over duurzaamheid. De uitdaging was om een spel te maken dat leerzaam en leuk is.

Duurzaamheid is niet saai
“Duurzaamheid is enorm belangrijk, maar voor veel jongeren is de manier waarop we er nu over communiceren vaak wat saai. We willen duurzaamheid graag leuker maken. Dat is belangrijk, want we zijn steeds meer in gesprek met inwoners van dorpen en wijken. Op deze bijeenkomsten komen jongeren vaak niet. Het thema duurzaamheid leeft bij hen wel, maar de bijeenkomsten zijn minder op hen gericht. Door de mobiele Escape Room hopen we de jongeren ook te bereiken. Een aantal van de spellen die de jongeren de afgelopen weken bedachten en gemaakt hebben willen we gaan gebruiken als we naar de dorpen en wijken toe gaan.”, aldus Jantie van der Laan, aanjager duurzaamheid van de gemeente.

Het eindresultaat
Afgelopen week hebben de scholieren hun Escape Room en de spellen gepresenteerd aan de gemeente. Zo’n 30 groepjes van maximaal vier leerlingen bedachten hele leuke spelletjes over afval, energiebesparing, energieopwekking, duurzame mobiliteit en klimaat. Jitske van der Heide en Jantie van der Laan van de gemeente beoordeelden alle inzendingen.

De spelletjes zijn beoordeeld op toepasbaarheid, het ‘wauw-effect’ en wat je ervan kan leren over duurzaamheid. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Tangram-puzzel met duurzame producten
  • Code vinden met een VR-bril
  • Weegschaal waarbij je CO2-uitstoot moet wegen
  • Meerdere afvalscheidingspuzzels
  • Duurzame kleding
  • Kist met negen hangsloten en duurzaamheidsvragen
  • Duurzame huizenroute spel
  • Fietswiel met elektrische schakelingen
  • Cryptex slot

Voorbeelden van de ‘mobiele Escape Room’ kun je in de collage hieronder zien.

 

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren