Home / Duurzaamheid / GRATIS ADVIES VOOR EEN GROENE(RE) TUIN?

GRATIS ADVIES VOOR EEN GROENE(RE) TUIN?

Vanaf afgelopen zomer beschikt de gemeente over een team van zo’n 10 tuinambassadeurs. Maandelijks geven deze ambassadeurs hier en in de Breeduit o.a. tuintips die passen bij het seizoen. Graag horen zij ook van jou! Heb je een idee voor een groenere buurt? Mail jouw idee naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van ‘Idee voor een groene buurt’.

Januari is vanwege de koude wind, vorst en regen een maand waarin het lijkt alsof je niks kunt doen in de tuin. Maar let eens op de paar optimistische planten die bloeien in deze periode. Zijn de fraaie silhouetten van de uitgebloeide vaste planten je al opgevallen? Toch aan de slag in de tuin deze maand? Een van onze tuinambassadeurs, Jolanda Booi, geeft een aantal tips.

Bladeren
Afgevallen bladeren die op het gazon liggen, kun je het beste weghalen. Leg ze bijvoorbeeld in de border. Een dikke laag bladeren biedt planten bescherming tegen de vorst. Vertering van de bladeren zorgt voor extra voeding voor de grond.

Tuingereedschap
Maak snoeischaren en handheggenscharen schoon door ze te ontsmetten met wasbenzine of een ontsmettingsmiddel. Controleer of ze ook geslepen moeten worden en olie de bewegende delen. IJzeren scheppen en schoffels kun je met olie insmeren om roest tegen te gaan.

Regenton
Vang zoveel mogelijk water op. Dit kun je op een droge dag weer gebruiken. Zorg ervoor dat regentonnen afgeschermd zijn aan de bovenzijde, zodat er geen vogeltjes in vast kunnen raken.

Snoeien
De winter is een goede periode om fruitbomen en -struiken te snoeien, omdat er geen bladeren en vruchten aan zitten. Snoei het liefst bij droog weer en niet als het vriest. Laat vaste planten eerst zoveel mogelijk staan. In de oude holle stengels vinden insecten hun winterverblijf.

Buitenkraan
Als je dit nog niet gedaan hebt, wikkel isolatiemateriaal om de buitenkraan. Of tap de kraan af. Dat is nog beter.

Wil je graag een groenere en bloeiende tuin?

Wil je advies over hoe je dat aan kunt pakken? De tuinambassadeurs van de gemeente geven u gratis advies over het vergroenen van uw tuin. Bel naar 0512 – 581 234 of mail uw vraag naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van ‘Aanvraag tuinambassadeurs’.

De voordelen van een groene tuin zijn:

  • Minder wateroverlast;
  • Verkoelende werking;
  • Meer vogels;
  • Meer vlinders;
  • Hogere biodiversiteit;
  • Een groene tuin kan onderhoudsvriendelijker zijn!

Plaats zelf een reactie

Om een reactie te plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren